Maj 2015

Maj 2015

31 maj
Ängarna-morsdag
Jaha, vi avslutar väl den här sämsta himla isblåsiga november-maj då, med en mors dag inomhus.

30 maj
Därute grillar han och därute gungar dom
Därute grillar han och därute gungar dom och härinne sitter jag och jobbar, det ska bli så hejdundrande skönt när Bertil börjar förskolan och jag kan jobba av alla måsten på dagtid, när det är meningen att man ska jobba, istället för som nu, sitta på kvällarna när Mattias kommit hem samt en hel himla lördag och allt.
Du sitter bara med din dator hela tiden, säger Ruben.
Ja, det gör jag.
Han får tävla mot en dator, och det är precis hur sorgligt som helst.
Men snart. Snart ska jag få tid att göra av alla jobb under tiden de är på skola och förskola, snart ska jag lägga undan allt när de kommer hem, och vara med mina barn utan stress och tusengrejerihuvet och deadlinefrustration alldeles bredvid dem hela tiden.

29 maj
Fredagskväll i soffan
Chips, salta pinnar och Harry Potter och fången från Azkaban.

29 maj
Värö United mot Varbergs Gif
Regntung förlust på Påskbergsvallen, men å så dyblött väl kämpat!

28 maj
Augustifamiljen på Majas
Halvhemlig säsongspremiärspelning med alldeles underbara stora lilla Augustifamiljen, en guldklimpsstund med försommarregnet smattrade mot rutorna, en ljuvlig version av Kate Bushs Wuthering heights med Maja Gödicke och My favourite things straight out of Alpernas Sound of Music, med fina fina fantastiska Theo Jensen.
Å vad bra att vi skaffade barnvakt och åkte hit Mattias. Att jag är helt skadad och inte kan njuta hundra procent av en sånhär schysst liten torsdagskväll i Apelviken bara för att jag inte tagit med mej teleobjektiv och därmed kan föreviga Majas ögon i strålkastarljuset, Stefan Sporséns trumpetmin eller Hurricane Gilberts plockande därbak, det får jag bara lämna åt fåglarna.

Raindrops on roses and whiskers on kittens
Bright copper kettles and warm woolen mittens
Brown paper packages tied up with strings
These are a few of my favorite things.

28 maj
Pottan
Ja, jag vill börja med att ursäkta mej för att följande inlägg innehåller sånt som icke-spädbarns-föräldrar föraktar spädbarns-föräldrar för, men om så: sluta läsa nu.
Och för er andra: Den här killen har just bajsat!

27 maj
Bertil ett år
Ett år fyller han idag, den här fantastiska lilla människan.

26 maj
Tisdag och solsken och knattefotboll.

25 maj
Så nära sommarfödelsedag man kan komma
Jag rörde mej inte imorse när Bertil började knorra och vakna. Jag låg kvar medan pappan gick ner med honom, smög så småningom in till Ruben, kramades och läste ett kapitel i Bröderna Lejonhjärta (samt stoppade ett styck näsblod med papperstuss), innan vi gick ner till dukat frukostbord, med nyplockade syrener och den mest fantastiska frukost man kan tänka sej. Min man alltså. To die for.
Sen åkte vi norrut på motorvägen mot Göteborg, och på varenda vägbro stod det folk. På varenda? Varför då? Med stigande förvåning passerade vi fler och fler innan en Ferrari körde om och förklarade att Gumball var i stan.
Vi tog oss en picknick i solskenet vid Gåsevadsholm. En plocksallad-och-fruktlåde-picknick, med kasta-sten-och pinn-så-det-säger-plums för den store och jaga-sten-och-pinn-så-munnen-blir-full-av-jord för den lille. Tills han upptäckte jordgubbarna vill säga. Efter det dök han ner i fruktlådan och nöp varenda kvarvarande jordgubbe snabbare än nån hann blinka, ratade totalt melonerna och apelsinerna, ville bara åt en sort.
Hemma i Bua kom Krille, Rut och Malte förbi med Maltes konfirmationspresent tandemcykeln, som Krille ropat in på auktion och som behövde lite skruvhjälp och mekanikeromsorg, inget Krille är känd för att fixa. Säg till när du behöver hjälp med att SKRIVA nåt! tjoade han glatt. Och en födelsedagspresent fick jag, en liten Fredrik Lindström-bok samt en gammal Silva-kompass i originalkartong, även den inropad på auktion. Loppis och att författa, det är gode herr Svahn bra på.
Kvällssol och chippning rakt ner i skottkärran, bra dag det här.
Trettionio är jag nu. Närapå vuxen faktiskt.

24 maj
Bussen
-Mamma, jag har ritat en födelsedagsteckning till dej! Fast du får den idag. Varsågod!
-Åh, tack, vad fin!
-Det är en buss och det är du som kör bussen, sen sitter Bertil och sen är det jag, och längst bak sitter pappa.
-Och Hugo, har han blåst upp till solen eller?
-Nej, Hugo är ju i Stockholm med sin mamma! Vet du väl. Det är farfar.

24 maj
Söndagsmorgon

23 maj
En fin hemmalördag
Tidig morgon, vakna barn.
Barnprogram.
Liljekonvaljsfrukost.
Pyjamasförmiddag för liten ända tills han sovit tidig middag, medan Ruben gick till Nellie och lekte, jag såg dem från fönstret, de hoppade studsmatta i bar överkropp, det gav hopp om temperaturen alternativt ett snart förkylt barn, vad vet jag.
Liten middagsvaknade alldeles glad, och vi gick ut i landet för att rensa lite ogräs jag och han.
Vilt växande oregano rensade vi bort. Dom där gotländska örterna jag aldrig minns vad dom heter. Gräslök.
Jag la ett strå gräslök på pallkragskanten, Bertil tog stråt, stoppade det i munnen. Släppte pallkragskanten. Stod rakt upp och ner och sög på gräslöksstråt. Stod kvar. Länge. Men, skulle jag hinna hämta kameran? Den låg fem meter bort. Jag hämtade kameran. Kom tillbaka. Bertil stod kvar och sög. Jag tog kort. Och han stod fortfarande kvar. Säkert en minut, nog mer, innan han föll framstupa rakt in i pallkragen. Finunge.
Mattias kom ut och rensade han med.
Hämtade jord och planterade pelargoner.
Sådde sockerärter, rödbetor och rädisor, lite för tätt.
En liten snigel levde farligt när Bertil fick syn pån, han kom hasande med stint stirrande blick, mördarblick för en liten snigel.
Jag räddade snigeln till för bebisar svåråtkomligare rabarberterräng.
Sen somnade Bertil en gång till, i vagnen, och min första tanke, som vanligt, okej, in på kontoret och jobba.
Men NÄ. Jag har inte läst en bok sen jag var i Thailand, där läste jag Schibbye/Perssons 438 dagar, nu var det sol och ledig hammock och lördag och barnet sov i sin vagn, jag VILLE inte jobba, jag ville läsa bok.
Så jag hämtade Bea Uusmas Expeditionen, (om Andrees olycksaliga ballongfärd till Nordpolen för hundra år sen) och slog upp första sidan. Och bara första sidan, jisses sicken liten pärla det känns som att jag har framför mej.
Mattias grillade beer-can-burger, Bertil vaknade, jag hämtade Ruben och så åt vi middag, och Å så god den där beer-can-burgern var.
Skymningen kom, den lille som sovit en andra supersen middag fick vara uppe, och så kröp vi ihop i soffan allihop och tittade på Harry Potter och Hemligheternas Kammare. Med Dobby, den flygande bilen, försteningarna, spökflickan på toaletten, spindlarna i skogen och den stora basilisk-ormen nere i hemligheternas kammare.
Ruben hårdblundade av sej själv och kröp ihop mot Mattias, Bertil somnade i mitt knä.
Sicken dag.
Och ändå, ingenting särskilt har vi gjort.
Mer ingentingsärskiltdagar åt folket.

22 maj
Fjärilsfångarn
-Kolla mamma vad jag har hittat, en FJÄRIL! Får jag behålla den mamma? Jag vill ha den i en BUR! Jo men SNÄLLA mamma, KAN jag inte få ha den, jag kan ha den på mitt RUM och jag LOVAR att sköta den. SNÄLLASNÄLLASNÄLLA mamma, vi kan KÖPA en bur till den, eller BYGGA? SNÄÄÄÄLLA.

22 maj
Elofs tvåårskalas
HURRA (ja, egentligen igår) för Vårlastigens stora lilla tvååring, som käkar banan, sjunger bä bä vita lamm och knappt klarar att tränga sej fram bland ivriga paketgalna storbarn, för att lyckas öppna sina egna födelsedagspresenter.

22 maj
Fyrenutflykt till Bussviken
Fyrens årliga vårutflykt ner till havet brukar vara om inte en högsommarvarm så iallafall en majljum historia.
Var det inte idag. Idag var isvindsblåst och långkalsonger, mössa, vantar och overall.
22 maj alltså. Vad är det här? Jag fyller år på måndag. Det är alltid sommar när jag fyller år.

21 maj
Grillkväll på Fyren
För ett år sen, på den här förskoleavslutningsgrillkvällen, vaggade jag runt helt otymplig och stor, för att några timmar senare på natten vakna av första värken, och ytterligare några timmar senare på morgonkvisten få träffa en liten blåskrynklig Bertil för första gången.
Nu ska dom sluta på Fyren och börja skolan till hösten, dom här storbarnen.
Dom längtar. Och jag… ja, jag är lite glad att Bertil skolas in i höst, så jag slipper separationsångesten från Varbergs, Hallands, Sveriges, världens allra allra bästa förskola.

21 maj
Havet är djupt
Dom är stora nu, barnen, men jag dör ändå gullighetsdöden när tre oranga krabbor och tre blåa makrillar dyker fram bakom skynket, när berättar-Lisa säger att makrillarna simmar omkring, och makrillarna bara står helt stilla och glada och vinkar på sina familjemedlemmar i publiken, när berättar-Lisa tar i litegrann och säger OJOJOJ vad makrillarna SIMMAR OMKRING och makrillarna plötsligt börjar simma omkring jättemycket. Och när berättar-Lisa säger att NU så ropar makrillarna på torsken TORSTEN, då bara makrillen Mackan vinkar och ropar: Bertil! Bertil! Och en stund senare, strax före dans-scenen, kommer det omisskännliga: JAG MÅSTE GÅ PÅ TOA från makrillen Mackan, live and direct.
Barnteater. Love it.

21 maj
Lisa alltså. Saviour of mine.

20 maj
Intervju på Heagårds skafferi
Bästa sortens jobb. Lång intervju med döintressant person, där både jag och reporter sitter som tända ljus och lyssnar och frågar, och där jag lär mej nåt nytt.
Nu ska jag hem och googla vidare på Tutanchamons förbannelse.

19 maj
Krokodilkvällsmat
En del äter mat med insidan av munnen.
Men det klart, krokodiler kan man kanske inte kräva bordsskick av.

18 maj
Skitdagens final: Badbertil.
Dom här kontorsmåndagarna.
Jag vet inte om jag tycker att dom är nån lättnad direkt.
På kontorsmåndagarna ska jag hinna allt jag inte hinner annars, kontorsmåndagarna har en väldig press på sej kan man säga, en prestationspress jag inte… gillar.
Idag skulle kontorsmåndagen fyllas av bildutgörning från fredagens barncancerläger i Bohuslän.
Istället fylldes kontorsmåndagen av chat med Adobes helpservice, först om hur i hela friden man får bort de stora svarta och vita boxar som dyker upp här och var i varenda bild, sen om varför 500 pixlar breda bilder blir olika stora i Photoshop och på webben, samt varför samma bilder ser blurriga och suddiga ut så fort jag lägger ut dem.
Efter flera timmars chat och googlade översättningar och fjärrstyrning av min dator från New Delhi, kom Adobes helpservice fram till att jag nog måste byta graphic card drive.
Tack, Adobes helpservice.
Jag tänker inte tråka nån med min i övrigt späckade skitlista över saker jag måste göra som jag aldrig får gjort, då kommer det sluta med att jag börjar lipa och skriva nåt om plommonblommorna från förra veckan. Och lipat har jag gjort tillräckligt, idag också.
Dagen slutade iallafall bra. För hur kan man inte bli glad i den här lille karlens sällskap, den här lille karlen som blir överlycklig när han får bada i pyttelite vatten i badkaret bland alla sina ankor. Aj löv him. Och vissa dagar får det faktiskt vara nog.

18 maj
Linnea kom förbi på lite bilbana.

17 maj
Rabarbersöndag
Solen skiner förrädiskt därute i kallblåsten. Rabarbrarna växer sej stora och fina och jag måste göra nåt med dem, vad gör man med rabarber, vi har gjort rabarberchutney tills det sprutat ut ur öronen genom åren.
Jag gör en rödbetssallad. Rostar rödbetor och purjolök och rabarber (med lite socker på rabarbrarna) i ugnen och krossar ut fetaost och strör timjan över alltihop. Det hade blivit gott, om affärn haft riktiga rödbetor att tillgå igår, inte bara färdigkokta. Färdigkokta blev inte gott. Jag ska så egna rödbetor nu. Nästa gång blir rödbetssalladen smaskens. Rabarbrarna blev rätt milda och goda när de ugnsrostades.
En rabarberkaka blev det också, helt oglutenfri tyvärr så jag tog inget, men Mattias sa att den var god. Ruben gjorde miner och ropade ouäääää och Hugo smakade inte. Jag vet inte jag. Kanske ska jag hålla mej till chutneyn.

17 maj
Kurortsfrukost
Med halvstorm vinande över Kåsa utanför fönstren, och uppdukad frukostbuffé samt väldigt goda vänner innanför.
Söndagsmorgon på Varbergs kurort, ett billigare alternativ till helhelg på densamma.

16 maj
3-3 i Kullavik
Oavgjort och regn över konstgräs i Kullavik.
Och Hugo gjorde mål! Fast då hade jag såklart lagt ner kameran.

15 maj
Ribbåt
Joråsåatte, lite ribbåt i bohuslänska skärgården bara sådär? Solsken och stilla hav. Betalt får jag också. Man tackarrr.

14 maj
Öströö
Öströö fårfarm, bokskogen, picknickfikan, vattenleken och lammsafarin. Alldeles ljuvlig liten utflykt faktiskt.

14 maj
Gökotta
Samtidigt som vi kliver ut ur huset hemma i Bua, hör vi göken. Koko! Koko! säger den. Perfekt, denna fantastiska lilla solskensvarma kristihimmelfärdsmorgon, då farmor och Lisa tänkt bege sej ut på gökotta, och jag, som aldrig varit på någon, tar barnen med mej och hänger på. Vi åker till Åkraberg och där kommer dom gående på vägen, farmor och Lisa, med varsin picknickkorg i handen. Vi klättrar uppför kullen och slår oss ner under de utslagna ljusgröna bokarna. Vitsipporna blommar kvar, det har varit kallt länge nu. Plockar fram äggmackor och kaffe. Lyssnar efter göken. Massor av kvittrade fåglar. Ingen gök. Göken gol i Bua imorse, säger jag. Jo, svarar farmor, den brukar komma ute vid kusten först.
Ruben går på upptäcksfärd. Hittar döda ekar och små ekollonskal. Precis såna dom har i Epic! säger han glatt. Stoppar ekollonskalen i fickan. Farmor häller upp äggtoddy. Plockar fram lilla romflaskan. Farmor och Lisa fnittrar. Dom är jämt så himla glada ihop dom där två. Skitgulliga. Systrar är dom. Och bästisar. Bertil får små små bullbitar där han sitter fast på min rygg, jag vågar inte plocka ner honom för jag tror inte jag lyckas knyta om sjalen, jag är skitdålig på sjal, måste köpa en bärstol. Ingen gök hör vi. Men äggtoddyn är god. Och gökotta är ju värsta mysiga grejen. Bättre än julotta. Vi klättrar kullen ner igen. Släpper ner sjalbebisen. Det finns en bärstol i Varberg, på blocket. Måste ringa på den. Det kommer ju en höst, och kantarellskog. Det kommer ju vadsomhelstförårstid, och vadsomhelstförskog. Skogen är fantastisk, jag älskar skogen. Gökotta, min nya grej.

13 maj
Myshörnan
Den här under-trappen-myshörnan/läxplatsen. Jag tror jag flyttar in där själv snart.

13 maj
Vi har en glad unge med en stor skräck: ballonger.

13 maj
Gick ju finfint det här med övernattning.

12 maj
Övernattningskalas på Fyren
Det är ÖVERNATTNING idag mamma, var det första Ruben sa när han kom innanför dörren hemma i eftermiddag. Vi ska bara hem och VÄNDA. Packa och så. Kudde. Och pyjamas. Fast jag vill inte ha nån pyjamas. Men jag vill ha ett gosedjur. Biet. Eller kossan.
Ja, det är övernattningskalas ikväll för alla dom stora barnen, dom som strax slutar på världens i särklass bästa förskola för att (herregud) börja vanliga skolan i höst. Dom ska få vad-de-själva-vill-bestämd mat från pizzerian, ha skattjakt och bus och sova i sovsäckar tillsammans inatt. Och dom är helt stora och fina och förväntansfulla och lite spattiga, Eddie hoppar upp och ner, ger sin mamma femton godnattpussar och till och med jag får en puss. Och mammorna är nästan lika pirriga dom, står och ler och vill inte gå och skyller på regnet som öser ner utanför, ”nä vi väntar lite till va?”
Vi får se om jourhavande hämtning får rycka ut inatt eller inte.
Hur som helst vet jag några som kommer ha det hur mysigt som helst.

11 maj
Plommonblommorna
Så mycket krångel, så lite jobbtid.
En extern hårddisk går mot döden, jag försöker långsamt rädda det som räddas kan genom att dra över filerna i mapparna EN OCH EN eftersom allt annars fastnar och går sönder.
Ena usb-ingången på datorn verkar inte fungera överhuvudtaget.
Den nyligen lagade och hämtade kameran skärpekrånglar.
Jag blir vansinnig när valfri unge inte somnar fast jag sjunger och sjunger och sjunger eftersom det betyder att jag får mindre jobbtid på kvällen, jag skäller på det stackars barnet som inte kan hjälpa att det inte kan somna, vem kan det? Jag skäller och skäms.
Jag ÖNSKAR att jag haft ett normalt jobb som jag bara hade kunnat ta ett år ledigt från, att jag hade kunnat hänga med min bebis non-stop och bakat knäckebröd och kokat barnmat, samt satt mej i soffan med en bok när det ska sovas middag.
Jag önskar att det där jobbet hade haft en it-avdelning där man kunde lämna in alla tekniska problem för lösning, om jag nu hade haft ett sånt jobb alltså.
Jag önskar att jag hade haft tid att lägga mej och sova middag MED bebisen, när han nu (och därmed också jag) bara får sova nån timme i taget på nätterna.
Jag är lite låg vissa dagar, vissa dagar då ingenting funkar, ingenting funkar idag.
Jag provar skärpan på kameran i dåligt ljus, i plommonträdets gatlyktssken.
Skärpan funkar. Den gör det oftast. Ibland gör den inte det.
Hur lämnar man in en kamera med felbeskrivningen att den oftast funkar, men inte ibland?
Det kanske är ett stort handhavandefel på ägaren.
Ägaren som just skickade in ett försäkringsärende på trasigt objektiv, för att få till svar att objektivet inte står att finna i min aktuella utrustningslista hos försäkringsbolaget.
Nej just det, utrustningslistor måste uppdateras, och just utrustningslistor som måste uppdateras är prioritet Ö i den här frilanstillvaron fylld av fantastisk bebis och to-do-listor som aldrig verkar bli mindre.
Den där dyra objektivreparationen får jag stå för själv.
Det räcker att nån är lite orättvist dum så får den mej ur balans, jag har ingen hud, jag skäller inte tillbaka, jag avslutar, och gråter. Orken tar slut när ingenting fungerar. När jag inte får sova. När jag inte hinner med att vara med mina barn.
Jag kanske inte trycker på publicera på det här inlägget.
Eller så gör jag det, man kan ju lätt få för sej att livet är ett enda stort solsken när jag aldrig skriver om nåt annat.
Ikväll är livet lite mörkblått med gatlyktssken.
Och skärpa på plommonblommorna.

11 maj
Hejdå Monarscooten
Olusten som kommer krypande när Sara skriver att hon kommer och hämtar Monarscooten, samtidigt som Mattias är på golfbanan helt avskuren från omvärlden, och jag ska verka någorlunda proffsig som försäljare. (Eh, inte alls.)
Det där garaget alltså. Inte mitt område.
Men nu är den Saras, den coola gamla bönan. Tur ändå den inte behövde flytta så långt.

(Och: Nej, flabbade Roger. Det är ingen nyckel till.)

11 maj
Jaguaren i Ringsegård
Mitt jobb ändå.
Det visste jag inte när jag vaknade imorse, att jag skulle cruisa runt i baksätet på en gammal Jaguar längs slingriga vägar söder om Falkenberg i eftermiddagssolskenet.
Det kanske jag aldrig heller nånsin får göra igen.

10 maj
Pizzapaus
Pizzapaus i Bua Centrum efter avklarat grävjobb. Han hade svårt att lyfta armarna, den där handyman of mine.

10 maj
Hos Martin fortsätter renoveringen.
Nu är innertaket nästan färdigt. Det tar sej!

10 maj
Sladden är inne…
… nu väntar vi på att dom kommer och blåser in själva fibret i den också.

10 maj
Prepared för FIBER!
Nuså..! Kommer den snart, fibern.
Pär och Mattias har vinkelslipat upp asfalten på uppfarten och grävt en gång för det snabba guldet in i huset.
Jag har ålat under husets krypgrund för första gången, bland takpannor, vinterdäck, spindelväv och en spark.
Ruben har gjort sitt till i grävjobbet och nu väntar vi bara på gatujobbarna från Varbergs Energi, sen kan jag skicka stora jobb-bilder utan att det tar en hel natt för dem att komma fram.
Det är lite halleluja på det här faktiskt.

10 maj
Bertil och lära-gå-vagnen
När vi var i Stockholm knallade Bertil runt i lägenheten med Nikes lära-gå-vagn hela tiden. Perfekt ju, tänkte vi, och åkte hem och efterlyste en. Wille och Andrea hade Ians gamla stående på vinden, den fick vi. Och så ställde vi Bertil vid den, och släppte. Ungen gallskrek. Ungen blev livrädd för lära-gå-vagnen, gol i högan sky så fort den kom nära.
Nu har det gått ett par veckor och nu är han inte rädd längre! Nu går han runt och flabbar och tycker att det här med lära-gå-vagn är hoppsanhejsan. Lite: Varför har ni inte gett mej den här roliga innan NU?

9 maj
En klo av järn
Vi läser Mio min Mio varje kväll nu, jag och Ruben.
Inte en enda kväll att han lägger upp en annan bok på sängen, det är den och bara den, ett kapitel per kväll.
Ikväll kom dom fram till Riddar Katos borg, Mio och Jum-Jum. Med Svärdsmidarens eldlysande stenskärande svärd, uppför vindlande svarta trappor, tills Jum-Jum försvann i mörkret och Mio tappade fotfästet och någon kom och Mio trodde det var Jum-Jum och tog hans utsträckta hand. Men det var ingen hand. Det var en klo av järn.
Den anddragningen.

9 maj
Nytt tak hos Martin
Martin skulle bara möblera om. Och så står han plötsligt här med utslaget innertak som ska bli nytt och höjt.
Pappa, du hade vridit dej i plågor om du varit med när Martin måttar ut tumstocken mellan reglarna med en rakt utsträckt höger, säger: Ja…. sextiotvå… och lide te. Varpå han går ut och sågar till en såndär tvärbalk till taket med storsågen, på sextiotvå och lide te. Krippa och Mattias bara hamrar och ler. ”Det är ju skitkul att snickra när det inte är jag som ska bo här!”
Sen är den gamla takbjälken lite ivägen. Då går Martin in med det ypperliga inomhusverktyget motorsågen och sågar bort den. Det blir så att säga sågspån på allt. Bits och bilnycklar och bebis.
Sen drar han in kompressorn för att skjuta i dom nya innertaksplankorna med sånär skjutspikpistol. Men kompressorn funkar inte. Efter kort koll av jordfelsbrytare och propp och sånt, upptäcks att Martin har sågat sönder en kabel.
Så kan det gå. När man bara ska te och möblera om lite.

9 maj
Lotsvägen 2 snett från ovan
Från Jens och Ann-Sofies balkong ser vårat hus pyttelitet ut. Fast det är ganska litet.

9 maj
Efter frukost: Serva Patrics bil

8 maj
Fredagkväll. Den där hängfåtöljen skulle JAG ju ha att framförbrasanvila i.

8 maj
Ellen och Lova och Herman
Rydstenarna i Väröbackas största vitsippshav. Fast nu är dom i så full blom att jag inte tror dom klarar en vecka till. Så det gör inget att vi stövlade ner några stycken idag. Inbillar jag mej.

8 maj
Sjukpojken
Han är lite friskare idag faktiskt. Och jag har jobb och farmor får vara famn.

7 maj
Facebook, en räddning för såna som glömmer sin bröllopsdag

7 maj
Uterumsbröllopsdagsmiddag
Bröllopsdagsmiddag med Veddigerev och godsallad, och så crisscuts för dom som vill ha.
Första uterumsmiddagen för i år, med såväl solsken som trummande regnstänk mot taket.

7 maj
Veddige Vårdcentral
-Ja, det var från Veddige Vårdcentral.
-Ja hej, Malin heter jag, jo, jag ringer angående min son.
-Okej.
-Ja han har en hel hop symptom, och förra gången han var hos läkaren och det visade sej att han hade öroninflammation, sa läkaren till mej att jag borde sökt tidigare, så jag tänkte att det är bäst att jag söker tidigare nu.
-Ja då får du gå och sätta dej på infektionsmottagningen, det är öppet mellan 9 och 11.
-Ja men… jaha? I Veddige? Men jag bor i Bua, det går inte att få en tid i Bua?
-Det finns inga tider i Bua.
-Idag? För jag kan tänka mej att komma imorgon annars.
-Som jag sa, det finns inga tider i Bua.
-Inga alls? Menar du att man inte kan boka läkartid i Bua längre? För det gick ju bra sist, vi fick komma till Eva Boström och hon var jättebra.
-Som jag sa, det FINNS inga tider i Bua.
-Nähä.
-Vill du inte åka till Veddige så får du ringa till kvällsmottagningen i Varberg ikväll, de har telefontid från halv fem.
-Okej. Tack då.
-Tack, hej.

Vi åkte och satte oss i väntrummet i Veddige. En tant flörtade med Bertil. Nån hade tappat en full kaffekopp i golvet. Bertil kastade brioringar under sofforna. Mia och Nikki satt jämte och läste om Molly Mus. Vi lekte med en dra-klossar-på-stålstänger-leksak. En snygg helsnaggad tjej kom in och satte sej. Bertil kröp ideligen bort mot det tappade kaffet. Efter en halvtimme kom doktor Nils Fagerström och ropade upp Bertil. Vi satte oss ner och jag spaltade upp alla symptom; 38 graders feber, kletiga ögon, slemhosta, håller sej för örat, skriker som om han har ont, äter ingen mat utom lite välling, nästan torra blöjor i två dygn nu, har inte sovit mer än stundtals på fem nätter. Doktor Nils var HELT FANTASTISK. Snäll mot Bertil, snäll mot mamman, mjukhänt och klok. Lyssnade på luftrör, tittade i hals, lyste i öron. Tog sänka (Bertil sa inte ett pip!) och den var på under fem. Röd trumhinna. Vi behöver ta ett urinprov för att kolla urinvägsinfektion, sa doktor Nils. Hurdå? skrattade jag. Ni får ett eget rum här, sa doktor Nils, så kan han krypa omkring naken, och så får du en burk och försöker fånga kisset när han kissar. Sagt och gjort. Vi fick ett rum, Bertil kröp runt naken, jag kröp efter och stirrade stint efter kisset som aldrig kom. Jag gav honom vatten, hela tiden. Jag satte honom i mitt knä och sa kssssss. Jag lyfte honom till handfatet och spolade vatten på hans fötter. Doktor Nils kom in igen och provade trycka kall hand och kall plåtskål mot Bertils mage. Inget kiss. Inte jättekonstigt, med tanke på alla torra blöjor. Vid ettiden gav vi upp. Ni kan ju prova hemma, sa doktor Nils. Lyckas ni fånga nånting kan ni ju lämna in det här sen eller imorgon för provtagning.
Vi fortsatte under eftermiddagen och kvällen, ställde Bertil i badkaret bland rinnande vatten och hade burken bredvid i högsta hugg. En gång kissade Bertil uppskattningsvis fem droppar. Jag lyckades fånga en.

All in all hamnade Veddige Vårdcentral på medelbetyg godkänt idag.
Den snörpiga sköterskan som ringde imorse frågade vare sej hur gammal pojken var eller bemödade sej att lyssna vad hans symptom var. Hon höll definitivt på att dra ner alltihopa i skiten, men doktor Nils, som fick fem plus, räddade upp hela ställets anseende på ett kick.

6 maj
Trädgårdslek och uterumsgrill
Solen tittar fram, dynorna i hammocken har torkat, Ruben, Anon och Eddie kastar svärd och rumpåker skateboard, vi sätter eld i uterumsspisen och monterar upp hängfåtölj, Roger och Sara kommer och kollar på Monarscooten och sen, när elden blivit glöd, grillar vi salsiccia och isterband i uterummet.

5 maj
Där KOM den, tanden!
KOLLAKOLLAMAMMA! Den åkte ut idag på vilan, det var en som sparkade till mej på vilan men det var inte meningen och då bara satt den fast i liksom INGENTING och då bara pillade jag så LOSSNADE den! Och då fick jag ta hem den i en burk. Och nu kommer tandfen komma inatt men jag VET att det är NI som kommer lägga en peng i glaset för tandfen FINNS INTE. Fast vi lägger den i ett glas iallafall.

5 maj
Fotbollsträning i alla väder
Regn och åska och blötkallt ute, vill du VERKLIGEN träna idag Ruben?
JA mamma, det vill jag VERKLIGEN.

5 maj
Frukostsällskap
…av fru och unge herr Rydsten.

4 maj
Emelie och Daniel
Jobbedag och bröllopsbilder in da making. Först: Emelie och Daniel från i fredags. I solsken och isvind vid stenhagen mellan Varbergs Kurort och Subbe Fyr.

3 maj
KÄNN på min TAND!
Den hänger bokstavligen på en skör tråd, den där första lösa tanden. Tandfen ligger och smyger i buskarna, men hon är inte här riktigt än, hur gärna en viss ung liten herre än vill. Fast så gärna som till att låta pappan rycka loss den vill han inte.
Nejnej, jag vill att den ska tappa sej av sej själv!

3 maj
Monarscoot till salu
Jag var så glad när han köpte Monarscooten till mej, min fine man. Det var ju en solklar Malinmoped, snyggaste jag sett, coolaste jag kört. Och så körde jag bara flakan. Den var ju så praktisk! Fick med ungar och grejer och allt. Men IMORGON, då tänkte jag minsann köra Monarscooten. Fick ju plats grejer i den med liksom. Stor fin väska på. Fast så behövde jag ju ta med unge till affärn. Ja men då tar vi flakan. Men IMORGON. Då tar jag Monarscooten. Fast då skulle vi till stranden. Äh, då funkar ju flakan bäst. Kan ta med solstolar och handdukar och allt. Men IMORGON vill jag allt köra Monarscooten. Fast då skulle vi köra till Borrås skåra. På picknick. Med picknickfilt… och såna grejer. Ja. Monarscooten är ju tuff. Men flakan är ju… praktisk.

Nu säljer vi Monarscooten.
Det är förbaskat synd att den bara står inne i ett garage och är snygg och cool utan att en enda människa ser den, när jag ändå bara kör runt på flakan hela tiden. Vi lägger ut den på Blocket om ett par dagar, men ni, mina kära som läser här, får första tjing. 6000 kostar den. 0703-137513 till Mattias, för det är han som kan alla teknikaliteter om det är nån som undrar över såna. Jag vet bara att den är grön och vit. Och att den hade passat mej utmärkt. Om jag inte haft flakan så behändigt tillhands.

3 maj
Hejdå Saaben
I fredags köpte vi en ny sjusitsig Opel, idag sålde vi gamla sköna Saaben med trasig AC till Sanna och Erik.

3 maj
Fem minuter på den lilla visaren
Ungen somnade till gunget, mamman somnade till solvärmen och fågelkvittret. Pappan väckte mamman, innan mamman medvetslöshetstappade bebisen ner i stenplattorna. Phu.

3 maj
Glassboden har öppnat!

3 maj
Pizza och strandgung i Läjet

2 maj
Hos Nina och Mike
Grillat, grodtröja, kramdjurskrig, Det Regnar Köttbullar 2 och en liten bebis som först somnade, sen vaknade, sen höll duracellkaninshov innan han slutligen däckade av på golvet.

2 maj
Sara och Roger
och solskenet på såväl Bua strand som inne i Stråvalla kyrka och i gästers hjärtan lite varstans.

1 maj
Ny bil
Vi köpte en ny bil idag.
Blocket till frukost, samtal så tidigt vi vågade, tur till Halmstad, och vips fick en sej en sjusitsig Opel Zafira.

1 maj
Spånstadstopp
Hos Anders och Ida är det pergolamålning, trädgårdslukning, lekstugelek och dösnygga tulpaner direkt från Holland varifrån Anders nyss kommit hem med en hel hop lika dösnygga drönarflygbilder på tulpanodlingar.
En dag på ett galleri nära dej.

 

 

Juni 2015

Juni 2015

April 2015

April 2015