Juni 2015

Juni 2015

30 juni
Med vind i håret mot Borrås skåra
How very nice att vakna upp till en strålande sommardag, med det här yrvakna gänget i soffan!
Frukost på altanen, kaffe i hammocken och krusbärsplock.
Moppeutflykt till Borrås skåra, med utsikt och bullar och snok.
Glasstopp hos farmor Ewa, grillmiddag i eftermiddagssolen och sen ett kvällsdopp nere i hamnen med efterföljande tittning på två monsterkrabbor som attackerade och knölade in sej för att käka av ett jätteostron (”Alltså mamma, det här är roligare än att kolla på teve!”) innan klockan slog 20:45, finalen i U21-EM började och Sverige slog Portugal på straffar medan ungarna kollade på Lady och Lufsen.

29 juni
Emma, Tekla och Rut kom körande. Och med dem kommer sommaren!

28 juni
Det är fantastiskt vad lite alvedon kan göra.

27 juni
Liten febertuss tillbaka hemma
Trettionio komma ett på bebisen och vi åkte hem.
Mamma och pappa fick tillbaka husvagnen (hel och ren, phu!) och vi fick grilla isterband, choritzo, kabanoss, salladslök och baconlindad sparris hemma på Webern istället för att koka pasta på gasol.

(Vi körde om Sia på hemvägen också och köpte tretton kilo glass för presentkortet Mattias vann på torsdagskvällens poängpromenad i Ugglarp. Så… glass nån? Vi kan bjuda på kalas!)

26 juni
Solkväll vid husvagnen
Det här var en fin omväxling mot de senaste dagarnas novemberväder.
Och bokbussen har varit på campingen (sicken fantastiskt bra grej!) och vi har lånat sju nya böcker att läsa, fem till Ruben och två till Hugo.
kom an bara, tråkprognos.

26 juni
Halmstads äventyrsland
Solen skiner! Så vi åker till äventyrs- och badlandet inne i Halmstad. Tjohoo!

26 juni
Golfrevansch
Nån golfbiten person i vår familj kunde inte smälta att hen igår fick stryk med ett poäng av sin äkta hälft. Den golfbitne krävde revansch på äventyrsgolfbanan, och fick revansch. Jag sänkte visserligen mej från igår jag med, men det hjälpte inte mot den som la alla mankar till och nöjt gick segrande ur striden.

25 juni
Camping med nya kubbvänner och frisbee på stranden
Det blåser kallt över Ugglarps camping.
Det blåser kallt och det bästa stället att hänga på är egentligen inne i husvagnen, med Finns i sjön och högläsning av Bröderna Lejonhjärta för femåringen, Simpsons på teven för tonåringen och rulla boll i lilla minikorridoren för bebisen.
Men mellan innehängningarna på den här väldigt begränsade ytan, pälsar vi på oss och ger oss ut.
Äventyrsgolf nedanför restaurangen, hinderbana på lekplatsen ovanför backen, frisbee på stranden. Morgondopp. Poängpromenad.
Efter köttbulls- och makaronlunch säger vi till Ruben att ge sej ut och hitta någon att leka med, det kutar ju runt lite spridda barn, några klättrar uppe på bergsknallen ser jag genom fönstret, leta du upp nån så du får leka av dej lite! Och han klär på sej tröjan och går ut. Jag ser honom inte bland barnen på berget så jag ger mej ut och kollar lite. Och hittar honom, mitt i en kubbmatch mot Lasse och Gertrud från Göteborg. Det är fint Ruben. Bara för att mamma tänker barn så behöver det ju nödvändigtvis inte vara just barn du hittar när du skaffar nya vänner.
Husvagnssemester i fulväder.
Inte jättedumt faktiskt.

24 juni
Ugglarp
Vi lånar mammas och pappas husvagn och kör ner till Ugglarp.
Där blåser det. Och blåser.
Några kvadratmeter inomhusyta åt en trettonåring, en femåring, en ettåring och två föräldrar att samsas på, under väderdyster flerdygnsprognos?
Kan bli intressant det här.

23 juni
Och så lite knattefotboll idag igen.

23 juni
Brorbrorsor på besök
Lite uppdämd leklusta blev stillat när storebror och brorbrorsorna ramlade in, riddarfajter och ramlingsfångare åt den lille minste.

23 juni
Rädisor i regn
Rädis-gallring medelst uppätning, lite innelek undan skurarna (mest högläsning ur Bröderna Lejonhjärta med Ruben i knät i uterummet, med spöregnet trummande mot taket, ASMYSIGT) och kinabuffé nere i hamnen till lunch.
Vädret ska tydligen vara skit inte bara den närmaste tiodygnsprognosen utan även hela juli, jippi.

22 juni
Brazilian Baia
Hej i-landsproblem, men mitt favorit-te är slut.
Inte slut som i att jag måste gå till affären och handla mer.
Inte slut som i att min affär har slutat ta in det och jag alltså måste åka till annan affär.
Utan slut som i GÅR INTE ATT FÅ TAG PÅ I HELA SVERIGE.
Och det är väl okej. Det finns ju andra sorters te som är goda.
Men numera är varje morgon lite lite fattigare. Varje morgon är numera en liten påminnelse om att jag antagligen ALDRIG MER kommer att få dricka en kopp Brazilian Baia med skummad varm mjölk och kanel och kardemumma.
Det här kommer ju gå över om ett tag såklart, det finns ju som sagt andra sorters te.
Men ändå.
Ja.
Suck.

21 juni
Glass och grilla
Det är söndag och det är semester och vi gör mest ingenting. Om man inte räknar ogräsrensning, garagemålning, bromsbyte, handling i affärn och lite flakaåkning runt byn. Ingenting.

20 juni
Pauline och Marcus

19 juni
Midsommarkväll på Trossvägen

19 juni
Midsommarlunch i Ambjörntorp

18 juni
U21-match på Arakullevägen
2-1 till Sverige och glad misomar i förskot.

18 juni
Promenad innan regnet

17 juni
Liseberg
Ja, egentligen skulle vi åkt till Tosselilla och sprungit runt på badlandet idag.
Vi… tog Liseberg istället.
Liseberg. Med noll i kö och hundra i nederbörd.
Måns och Hugo såg vi knappt röken av, de kutade runt och åkte alla attraktioner tre gånger på raken, förutom när vi ringde in dem till barnpassare för att vi skulle kunna åka Helix. Åka Balder. Åka Flumeride med Ruben.
Stackars lille Bertil satt där han satt. Instängd bakom ett plastfönster i skydd för regnet, en hel dag satt han still i sin varma mysiga halvtråkiga koja. Inte ens Ponnykarusellen fick han åka. Han var den ende av oss som inte frös.
Ruben var superdumpermodiga storkillen helt plötsligt. Nyligen passerat den magiska 110-centimetersgränsen åkte han Lisebergsbanan i omgångar med såväl mamma som pappa. Och Kållerado med. Flera gånger om. De där åkpassen lönade sej idag, så folktomt och köfattigt som Liseberg var idag. Jag och Mattias åkte Balder medan storkillarna passade småkillarna, och när vi kom upp och hoppade i tåget längst bak var det helt tomt, sånär som på två tjejer allra längst fram.
Klockan ett öppnade parken, elva på kvällen stängde den.
Vi stannar så länge ni vill! sa vi glatt till barnen, regnkläderna var på och välling till Bertil var medpackat.
Vid tretiden kom första sms:et från Hugo. När ska vi åka hem?

Det blev inte så många timmar på Liseberg idag.
Men vi fick nog åkt lika mycket som vi fått på ett tvådagarspass mitt i högsommaren.

16 juni
Agnvallarna hälsar på
Lindomebesök, fyrentur, trädgårdshäng och beer can burgers.
Och Pär bygger en skateboardramp på andra sidan häcken, fin examenspresent I say!

16 juni
Skolavslutning
Värö kyrka är fullsmockad denna dag, då Hugo slutar sexan.
Alva, Tindra, Engla och Cherie sjunger Cohens Hallelujah, en Ramona i femman sätter sej vid pianot och sjunger sagolikt vackert och ettakluddarna drämmer i med Kvinnaböskes Guld och gröna skogar.
Så får sexorna sina första betyg därframme, Bertil somnar på pappas axel och trafikkaoset utanför kyrkan löser sej. Till slut.
Hemma är det beställt kanelbullar, jordgubbar och glass, och ute är det iallafall nån slags halvsommar.
Happy sommarlov!

15 juni
Nybyggt uterum hos Lindomeborna

14 juni
Brettessteg
Te Brettes får man jordgubbar, leksaker och lite knallande över köksgolv, fina grejer!

14 juni
Igelkott i skottlinje för målarstänk

13 juni
Prinsbröllop te Hasslet
Istället för dragracing på Gråkullerakan, blev det prinsbröllop hemma hos Elsa och Lennart.
Och faktiskt, så gav det mej hopp om kungligheters mänsklighet, med nervös Carl-Philip som blåsandades innan Sofia kom in, krängande Leonore i svettiga föräldrars knän, tårar från såväl prins som Victoria och Mette-Marit, Salem Al Fakir som sjöng Coldplays Fix You (finaste kärlekssången jag vet), ett brudpar som verkade alldeles på riktigt jättekära och det fantastiska uttåget, till värsta svängiga joyful-joyful-gospeln! Nästan samma odds på den som att Madeleines vatten skulle gå i kyrkan.
Febertussen somnade stående mot min kind.
Vad är väl ett mopperally, när man kan få en bal på slottet.

13 juni
Mopperally från diket
Alldeles lagom till mopperallystart, fick bebisen trettioåttaochenhalv graders FEBER.
Det blev således ingen runda för oss, drag på flak hjälper ju inte på snabbt tillfrisknande direkt.
Vi fick ta bilen ut till farmor och titta på alla som passerade istället.

13 juni
Första doppet – en morgontur ner till fyren

12 juni
Sommarkväll i trädgården
Jamen, sommarkväll i trädgården gör ju inte ont. Och till det en ekologisk ginger beer som Karin har börjat sälja nu, hon har annat än bara behandlingar till salu den! Krusbären är lite halvsura men det är ju inget vårt frukt- och grönsaksmonster inte fixar. Innan han försöker sno bollen av den där Manchester United-jackan som väl bara på nåder får vistas i vår Liverpoolträdgård kan jag tro.
Och vet ni? Ikväll ska vi ha alla dörrar vidöppna till midnatt, det är en sån dag.

12 juni
Nytt flakekipage till krabbfiske på Båle
Kolla PRAKTISKT det blev med gamla cykelkärran vi fick av Ulla och Thord, påmonterad bakom flakan. Alla ungar med till Båle, plus en kompis och bärsele och krabbfiskegrejer därtill.
Och vet ni vad? Det är NITTON grader i vattnet. Jag blev helt paff när jag doppade fötterna, förväntade mej frusenhet jag kunde tänkas spänna bort några meter ut till stenarna, men så klev jag i och ba: Eh, det är varmt.
Lotta och Vidar (även kallad Det Norska Barnet sen han stod nere i hamnen och tittade på mej för ett par år sen och plötsligt sa: Jag är ett NORSKT barn) låg i en kvart och plaskade, det var inget kuta-i-för-att-doppa-huvet-och-sen-snabbt-upp-igen här inte.
Sen hade grabbarna krabbrace med fångsten i vattenbrynet, Bertil kastade sin solhatt i vattnet och somnade i selen och vi tog vårt fina flakekipage tillbaka till Lotsvägen igen.

12 juni
Solmorgon
Frukost ute, grabbar som bajsar ikapp och en tur till Krestens för inhandling av tomatplanta.
Bra start på den här dan.

11 juni
Fortsatta strumpesteg
Gräset är mjukt och volterna många, men kul är det och mer blir det och sen grillar vi och äter i uterummet och solen går nästan inte ner alls.

11 juni
Plötsligt händer det
Dom där första små stegen.
Dom allra allra första, innan kameraframplockning, när han står still länge, får in balansen och sen bara knallar iväg bort till Mikaela.
Dom efterföljande, när kameran hastats fram, när han blir så hiatter att han bara gapflabbar, står och stampar på plats för att komma iväg, flyger iväg som värsta projektilen och bara hopprullar runt i volter och kullerbyttor.
Dom är roliga, dom första.
Innan man inser att nu börjar jagningen och jobbet.

11 juni
Jobbarbyxor på
Ordning återställd. Måla garage, rensa ogräs, bebis somnar på mamma till hammockgung.

10 juni
Flygradar
Flightradar24.com
Fräckt ändå att jag kan zooma in på kartan och se att det är just precis Mattias KLM-flight från Glasgow via Amsterdam som går in för landning därute över Kattegatt, med destination Landvetter.
Alldeles jättesnart är han hemma igen!

10 juni
Ettermedda på Tross
Eftermiddag på Trossvägen och solen kröp fram! Och eftersom båda bebisarna sov kröp blekvit hud fram, den med.
Tigern fick vara med i varenda lek idag, fruktsallad med vaniljvisp satt som en smäck och Lisas nagellack var typiskt småbarnsmorsigt, bara ena handen hunnen.

10 juni
Picknickutflykt till fyren

9 juni
Grinden är uppe
Trappgrind på plats!
Behövdes visst en liten abrovinsch för att liksom fästa fast den/smita förbi (om man är längre än åttio centimeter).
Snickarpappa kom och fixade.

9 juni
Iallafall halvsommar på Båle
Jordgubbspicknick och blått hav, dynflygning och krabbletning.
Sen somnade lillebror i sin vagn och jag och storebror satt och filosoferade på varsin gunga ända till lillebror vaknade igen.

-Vad hette din fröken när du började skolan?
-Hur många som lever finns det i världen, både människor och djur?
-Vem bestämmer, en kung eller en president? Eller en veterinär?

8 juni
Martinafika
Lekplatspicknick i Veddige hos Martina (som är så häftigt lik mej i en hel massa avseenden, det är coolt) och studiedagslediga Alice, med te och kakor och gungor och gräs. Och grus.

(Väl därifrån fick vi vända tillbaka för Ruben hade glömt sin Triceratopsdinosaurie och jag frågade om han åtminstone kom ihåg vart han lagt den och jodå, delvis.
”Jag minns att jag grävde ner den i sanden så du kan leta där.”)

7 juni
Nu åker pappan till Skottland
Tidigt imorse kom taxin och hämtade pappan för fyra dagar i Glasgow. Bebisen fick pusskalas till frukost och sen har det varit full hålligång hela dan. Imsevimse, handklapp, kastmedlitenbebisleksak, legobygge och hänggungning i uterummet. Bebisen dök nedför trappan (förfäras ej, det var ett steg han lyckades bemästra) vilket resulterade i röd bula i pannan så nu måste grinden upp, hur sätter man upp grinden när man är helt handlingsförlamad av att ha en handyman som alltid fixar allt? Handymannen kommer hem natten till torsdag, grinden ska upp innan, jag ska väl klara att skruva lite. Eller hur man nu gör. Borrar. Jaja. Det kanske finns en instruktionsbok till och med. Jag hatar instruktionsböcker. Och cancer och krig. Till lunch fick Ruben tre stekta ägg, ett halvt paket bacon samt mer än ett halvt kokt broccolihuvud. Han åt upp varenda smula. Sen kom Kim och Nellie och vi gav oss ut på en kombinerad skateboard-, cykel- och fotbollstur. Hemma hos Anon lektes det med alldeles nykommen (Bengs-)kattunge och sen kom grabbarna hem till oss och lekte koja och krig. Brettesfolket kom också, minus Maja och Magnus. Badkar, välling, bebissömn. Och efter två hela varma mackor, uppätna utan knorr, fick Ruben kolla på hela Monsters vs Aliens (förfäras ej heller här, den är tecknad) i soffan, innan han bröt ihop en smula av pappalängt och jag läste fyra godnattsagor och sjöng såväl Du Lindar Av Olvon som Drivved som Ända Till September som Vem Vet som Lille Du och han somnade till slut.

6 juni
Apple Bay Day
Det är Sveriges nationaldag och i Apelviken är det blåst och hålligång.
Surfarna och kitarna har det toppen, suparna har det lite värre och borta i bäcken tränar smågrabbarna skimboard och flyger över hopp. Ruben kryper under bron och ropar: Gå över bron OM NI VÅGAR! Jag leker BOCKARNA BRUSE!
Borta på Olles är det säsongsöppning och lika få lediga bord som vanligt. Men en stund mot Olles soliga vägg med en dricka i handen har ju ingen dött av, och snart blev ett bord ledigt till oss. Räksallad till mej, plocktallrik till Mattias och rødpølse till ungarna (samt ett par storebrorslillfingrar Sprite till lillebror), alla nöjda och glada.
På Surfers parkerade sej Ruben framför skateboardrampen och på Majas hängde Ulf, bjöd på öl och sålde kalvfärs från Tångens föredetta glada djur.
Vi hann inte ens bort till Solviken innan alla hoppborgar hade packats ihop, men det femåringar inte vet har femåringar inte ont av.
Hoj hoj Apple Bay. Idag var du hyvens.

5 juni
Och DÄR började sommarlovet.
Solen sken över Rubens allra allra sista dag på Fyren, nu lämnar han med två stora bärkassar grejer och till hösten ska han börja skolan. Han fick en kram-kö med finbarn och finfröknar och sen var det haj och godbaj.
Men du kommer ju komma tillbaka när du följer med och hämtar Bertil, sa jag.
Ja, nickade Ruben. Jag vill göra det VARJE DAG.

Så nu är det sommarlov, ett långt, skönt sommarlov. Och hur bättre starta sommarlovet, än med hammockhäng, en middagstur till Väröbacka Gästis (alltså DRA DIT FOLKET, helst på fredagar, då är det GOBIGRILL och världsmästarmat och låt inte de tomma borden skrämma er för vi kom sådär vid halvfyratiden och det är ju ingen poppis middagstid en vardag direkt, det är SVINGOD mat de lagar till därborta Henke och Jesper, och ölnörden Mattias är nöjd med dryckesutbudet också, så vad väntar ni på?) glass i hamnen och flakatur runt hela byn och stranden och skogen och hela Getaryggen till och med fast där bumpade det från och till så mycket att jag gick bredvid. Sen ville Ruben åka Gilera också så då fick han sej en sån liten tur också.
Jag önskar mej inget mer av en dag än såhär.

4 juni
Grillkväll och utemiddag
Min grillmästarman lagar värsta lyxbuffén till kvällsmat, första sommarkvällen till ära.
Flankstek och baconlindad torsk och aubergine och salladslök och paprika och halloumi.
Första sommarkvällen – första utemiddagen på altanen.
Nu får du gärna stanna ett tag, sommaren.
Du har liksom en del att ta igen.

4 juni
Så knäppte det till och så kom sommaren.

4 juni
En låda usb-minnen är här.
Idag hämtade jag mina splitternya döfina usb-minnen, med loggan infräst. String heter de, ekologiska och allt!
Lisa Svahn och Fredrik Nord har fixat loggan. Profile by Sobei har fixat minnena. Helnöjd är jag. Grazie.

4 juni
Äppelodlarjobb uppåt skogarna.

3 juni
Tuuuuuuut
Vi kanske inte behövde att bilen skulle gå sönder också.
Vi kanske inte behövde att den NYA bilen skulle gå sönder, några veckor efter vi köpte den.
Vi kanske inte behövde upptäcka att den gav ifrån sej ett ihållande tuuuuuut från under motorhuven nånstans, att den överhuvudtaget inte ens hostade när vi vred på startnyckeln, eller att min rättså bilkunnige man inte kunde begripa felet, utan fick bogsera bort den till Väröbacka bilverkstad istället.
Vi kanske inte behövde det.

Sen grillade vi korv med bröd i uterummet.
(Att Martin bara har t-shirt behöver inte lura nån att tro att vi har sommar, trots att almanackan säger juni. Martin kan gå i shorts året om. Han tar även ett dopp nere i hamnen var dag. Så låtom er icke förledas. Våren har inte kommit hit ut heller.)

3 juni
Juni med fleecestrumpbrallor och vindskyddande glasfönster.
Uterumshäng. För dagar då sommaren ser förrädiskt varm ut men då det bara blåser snålkalla vindar rakt in i varenda märg man har. I uterummet kan man låtsas. Fast man har visst sina strumpbyxor med fleeceklädd insida kvar på.

2 juni
Steve ‘N’ Seagulls
Över Apelviken faller isande novemberregn men inne på Majas är det rött och gött.
Steve ‘N’ Seagulls är i stan, ett fantastiskt finskt litet coverband som på banjo, dragspel och kontrabas kör hillbillyversioner av allehanda hårdrocksdängor (såväl som lite Lady Gaga med för den delen).
Och harregu så bra dom är. Det svänger, katten! Majas är utsålt och fullsatt, cash is queen och home cooking is illegal och allt det där. Kappan är blå och Ulf är överallt och Mattias skrålar med och Niklas köper fem öl och ger bandmedlemmarna och ei saa päittää och jag är glad-glad.

Hyvä Hermanni!

2 juni
Mormormorfarpass i vardagsrummet
Det här med rund kloss i runt hål och sådär, inte riktigt Bertils kopp te.
Fast man kör värsta curlingen och lägger rund kloss alldeles någon millimeter från runt hål, så ska han ändå bort och knöka ner rund kloss i triangelhål.

1 juni
Vaktelägg
Dom har vaktlar, finfolket i Berg. Vaktlar och vaktelägg.
Dösmå och fläckiga pytteägg, vi fick nio stycken rykande nyvärpta med oss hem som vi kokade till kvällsmat, Ruben och jag.
Och goda! Sega små ovala kulor, inte direkt mättande kanske, men å så goda!
Ruben, som inte gillar gulan i vanliga fall, slök dem hela och sa mmm!

1 juni
Hälsepå i Berg
Sen slog klockan tre och föräldraledighet bytte vuxen när Mattias åkte på golftävling och jag tog smågrabbarna och körde och hälsade på Camilla, Didrik och Nora i Berg.

1 juni
Flakapremiär för bebisen
Kontorstid i några timmar med fönster mot gatan. Jag vill inte jobba. Jag vill följa med på Bertils flakapremiär.

1 juni
Rabarberbestyr
Dom växer så det närapå SYNS, rabarbrarna.
Efter en sats chutney som brände fast i botten och åkte i komposten, gjorde jag ytterligare en, rörde runt lite duktigare, och lyckades fint. Och när ändå ångan var uppe gjorde jag rabarberglasspinnar på yoghurt också, och herreminlilleGUD vad gott det blev! Rabarber alltså. Synd att låta dom vissna ihop därute i rabatten.

Juli 2015

Juli 2015

Maj 2015

Maj 2015