Juli 2015

Juli 2015

31 juli
Mahult
Lite kallare än vad vi brukar ha det, men ungarna badar ju ändå, grilla kan man göra i alla väder, motordrivna flotten tar oss mitt ut i den spegelblanka sjön i år också, popquiz i kvällningen med kofta på är ju mysigt och mössa funkar i juli. Faktiskt.

30 juli
Ruben hade också runda framtänder när han var ett år och två månader.

30 juli
Lättnaden.
Kolla vilka som kom och lyfte över Bertil till morfarfamn, så han kunde fortsätta sova i hammocken?
Och som sen spelade kubb med Ruben så jag slapp det dåliga samvetet i att låta honom titta på ipaden all day long, vilket han VILL och som är så bekvämt när jag ändå har en överfull to-do-lista?
Kolla vilka som kom och räddade mej en stund, så ett jobb blev klart för leverans ikväll och trycket lättade lite.
Mormor och morfar. Fina ni.

30 juli
Lavendelpaus
Jag önskar att jag vore lite mer mindful.
Att jag kunde koppla av i stunden och bara tänka att här sitter jag och gungar i hammocken, min bebis har somnat i mitt knä medan jag gungar, världen luktar nyfallet regn och lavendel, lavendeln som blommar så lila och blå alldeles framför min näsa.
Jag önskar att jag kunde kapsla in alltihop, hela känslan av att vi sitter här, jag och han den lille fine fantastiske, två veckor innan han börjar på förskolan och jag inte längre kan vara med honom hela tiden varje dag. Att jag borde passa på att njuta. Att bara stänga hjärnan och känna hans värme i mitt knä. Känna lavendeln.
Istället känner jag mej stressad. Lite JAHA, nu somnade han HÄR i mitt KNÄ vilket betyder att jag INTE kan gå in och jobba medan han sover, jag har jobb liggande som visserligen inte har deadline men som borde lämnas å det snaraste, och hur ska jag göra med den där blanketten från Italienpublikationen som jag inte fattar hur jag ska fylla i på datorn, och den där himla HEMSIDAN som bara växer för var dag till ett avgrundsstort jobb, jag MÅSTE börja göra den, och jag har inte skickat en faktura sen i juni, jag kommer GLÖMMA vad jag gjort för jobb om jag inte sätter igång snart, och Belovedbilderna måste göras, det får bli snabbredigering på dom för det är ju ändå inte ett riktigt jobb, och jag måste skriva rent alla anteckningar från kursen också, det var ju jättebra tips som helt kommer falla i glömska om jag inte skriver ner alltihop. Och så måste jag ju betala räkningarna. Och ta ut disken. Crap, jag har ju en maskin tvätt liggande också, när var den klar egentligen? Har väl börjat lukta. Det kunde jag ju gjort nu när han sover.
Andas Malin. Din unge är din värld och världen luktar regn och lavendel.

30 juli
Bjerlerbesök
Ända från Hopfgarten och Österrike, eller bara från gröna gamla Sågskärarhuset uppför backen i byn, kom hon.
Susanne? Vill du se mitt rum? frågade Ruben och sen satt dom där och lekte med Playmobilgubbar tills krigarlillebror kom fäktandes med en pil och avbröt.
Susanne gillar barn. Påriktigtgillar. Det gillar jag. Och allt annat med henne också för den delen.
Alperna borde ligga lite närmre Skandinavien ändå. Det kunde väl istiden ha tänkt på från början.

30 juli
Den här fina glada gohärliga ungen. Jag är så glad att han är min.

29 juli
Beloved

Ikväll gick jag en liten kortkurs i Beloved, hos Karin Linde.
Döbra lärare är hon, Karin! Och helt imponerad är jag av hennes förmåga att minnas alla möjliga saker, att i låsta porträttsituationer få fram knep efter knep efter knep för att få människor att slappna av och bli alldeles naturligt fina på bild. Jag är rätt bra på att få människor att känna sej bekväma jag med. Men att ha lösningar, tankelekar och små tricks att ta fram när det kniper, det är jag jätteglad att jag lärt mej ikväll.
Martina och Uffe kom körande från Halmstad och var mina modeller att testplåta med Belovedtänket.
Lite svårt. Att plötsligt bete sej på ett annat sätt än jag brukar i en porträttsituation. Jag borde kanske sagt till dem att spela svåra och stela och okära, så att jag liksom kunde öva på precis det jag lärt mej under kvällen. Behövdes ju inte nu. Alls. Jag gjorde mest bara som jag brukar. Och det blev ju bra. Men å så glad jag är att jag har de här knepen att ta till nu och framåt.
Beloved, en blandning mellan dokumentärfotografi och klassiska porträtt.
Alldeles precis vad jag brukar syssla med faktiskt.

28 juli
Hej november. Mvh juli.

27 juli
Jobbe
Det brukar finnas en liten lättnad som infinner sej ändå, dan man börjar jobba och får tillbaka lite rutiner igen efter semestern.
Jag har inte hittat den lättnaden idag.

26 juli
Harriets sjuårskalas
Kolla nya snygga växthuset som Sofia och Ulf har byggt på Tången! Perfekt för allehanda tillställningar. Döfint.
Idag: Harriets sjuårskalas. Med hamburgare och tårta, och flytt av får från hage till hage, via stor god grön äng, perfekt när en handfull kalasbesökare finns nära tillhands. ”Tänk er att det är en hel äng full av champagne och goda grejer som ni inte får ta, ni MÅSTE hålla fåren undan ängen!” uppmanade Ulf, innan han tog täten bland fåren med en hink godis. Fårgodis.
Men som sagt. In need of ett bröllopstillhåll eller så? Kolla in Tången.

26 juli
Ruben har ju plockat JÄTTEMÅNGA blåbär i hinken.

25 juli
Inventering av hemmakontor, semesterslutet nalkas.
Det var ett tag sen jag använde storblixtarna nu. Funkar fint gör dom.

25 juli
Brorbrorsorna och krigen.
Den här lillebrorsan har så att säga inget val. Först kommer brorbrorsorna kutande genom huset med vapnen vinande. Tre meter bakom kommer Bertil stappelspringande med en vilt viftande sugproppspil och gapar: AAAAAAAA. Jag är inte förvånad.

25 juli
Ett år äldre ungar. Favorit i repris.

24 juli
Hejdå torpet. Vi ses en annan dag!

23 juli
Denna dan, att plocka fram i februari.
Med avslutningsdisco till Händerna mot himlen och allt.

22 juli
Astrid Lindgrens Värld
Alltså, STACKARS dom som är här idag och aldrig har varit här förr, dom kommer väl aldrig komma tillbaka! sa nån jämte oss i trängseln. Och jo, hen har nog rätt. Jag lär nog aldrig mer sätta min fot på Astrid Lindgrens Värld, hur fint och fantastiskt det än må vara.
För vet ni, Gekås är också ett bra varuhus. Om man inte åker dit den dan de slår besöksrekord.

21 juli
Torpet
Brasa, kantareller, kossor, smultron, blåbär.
Nike knuffar Bertil över trösklarna som han har så svårt med.
Brygga, metmask, abborre, boll, gunga.
Larsson-Malmborgs kommer och allt blir dubbelt så roligt.
Öl, ipad, grilla, vattenkrig, hängmatta.
Torpliv delux.

20 juli
Fyra timmar senare; Framme i torpet i mörkaste Småland.
Långt från uppkopplingar och stress ligger det där, Sörens torp inne i skogen mellan Vimmerby och Hultsfred. Där sprakar brasan och sover barnen och bjuds välkommenfram-öl, innan vi kryper ner i sängen med tusen stjärnor utanför rullgardinen, vilande abborrar nere i Prästsjön och ensamkalla kantareller och blåbär på stigen dit ner, dom lever farligt när solen stiger.
Det sista ljuset försvinner bakom utedasset och granarna.
Emelie diskar, trots att hon egentligen borde sova.
I hagen nedanför är det tyst och tomt. Alla vita Väderums-kor är på annat håll ikväll.
High five på det, Bertil. Och sen sover vi.

20 juli
Gustavs femårsfir, två dagar för tidigt.

20 juli
Första simskoledagen. Alla andra doppade huvudet.

19 juli
Söndagsmiddag på Väröbacka Gästis

19 juli
Hand i hand
Hand i hand somnade de i bilen, de här bägge fina pojkarna. Jaälskarom.

18 juli
Kräftskiva hos Janne och Marie
Ett år sen dom gifte sej nu, Janne och Marie. Så bjöd dom in alla möhippe- och svensexekompisarna på kräftskiva, MED ungar dessutom. Så himla fint! Klantmange fick en egen solstol och filt i ett hörn. Där satt han i sin kräftSKIVEhatt och tutade i en tuta när han ville ha fler öl. Ungarna hoppade studsmatta och spelade fotboll, Janne höll ett film- och musikquiz, Marie hade gjort egen glutenfri efterrättstallrik till mej med hjärta på och allt, å. Inne i garaget släckte storbarnen ljuset och berättade spökhistorier för småbarnen. Har ni några ficklampor vi kan ha? För Ruben är rädd! kom dom ut och frågade. William hade föreslagit att dom skulle öppna frysen så det lyste därifrån medan dom berättade. Bra tänkt ändå. Marie tände discolamporna och sen var allt frid och fröjd och bara lite läskigt.

18 juli
Äventyrsgolf i Kärradal
Lite korv och mos i skuggan bredvid Klostergrillen, äventyrsgolf på Kärradals camping och så lite slush puppy och lekplats på det. Hang in there, liksom.

17 juli
Båle
Båle beach, sanden och balansen.
Bebisen knallade jublande själaglad runt i en stoor ring, ut i vattnet, runt och upp tillbaka, ut i vattnet, upp och runt tillbaka.
Han verkar inte så frusen, den.
Inte så kräsen heller för den delen. Äpple som åkt ner i sanden och vänt ett par rundor, smaskens.
För dom stora: Krabbor, dynhopp och vattenkrig.
Det går an.

16 juli
Marias årliga sommarfest!

16 juli
Hallifornia
Det är liksom värt att trängas lite i stan de här dagarna.

15 juli
Båtfjordens Bryggarbröder kör
Bryggarbröderna är igång igen, mitt i sommaren.
Två batchar; Åkesson Mazarin Pacific Pale Ale, i butik lagom till larhommern.
Och Black Bua Brewski By Basel. I butik lagom te vinterbloten.

(Kredd till Krister Minister, för denna status. Han har för ont i ryggen för att orka lyfta kastrullerna. Och för lite tid för att hinna stanna till disk. Men ORD, det kan han!)

15 juli
Frukost på Surf Saloon
Det går vågor i Apelviken idag, dit vi kommer för att äta frukost på Surf Saloon efter att ha lämnat av Hugo på Hallifornia.
Ungarna på Surfers läger knallar ner till stranden med sina vågsurfingbrädor under armen, solen skiner här och där mellan molnen och vi sitter inne idag. Inne undan blåsten. Semester ändå. Vilken grej det är.

14 juli
Hallifornia sports camp
Det är surfdagar i stan. Det är Hallifornia, solsken och glada ungar på läger som får prova på lite allt möjligt.
Morgonyoga, sup-paddling, skimboard, jonglering, skateboard och longboard, wakeboard i vallgraven och blowcart, en gocart med segel som susar fram längs strandpromenaden.
Skateinstruktörerna Sara och Hanne (en punkigare version av Keira Knightley) är så surfsnygga och duktiga att jag dör litegrann och genast vill transformera mej till either one.
Hugo trivs. Han har vattendag idag, med sup och skim och wakeboard, och kan icke säga vilken som är bäst.
Jag tänkte ju att jag inte överhuvudtaget skulle in och röra mej i Varberg med dess vansinnestrafik och trängsel i sommar, utan bara stanna i Bua.
Fast Hallifornia ändå. Stan, du är förlåten.

13 juli
Båtlyft och skatehäng bakom häcken.

13 juli
Kattungar te Brettes
Dom är så små, kattsystrarna te Brettes. Så små, övergivna och omhändertagna.
Sofia och Magnus fick bryta upp väggen på ladan för att få ut dem, efter att deras vildkattsmamma lämnat dem där och de ramlat in emellan. Mamman kom inte tillbaka efter dem. Så nu får de mat på flaska av tre villiga Brettesflickor. Och en pojk.
Saga och Lisa heter de, Saga har vita öron, Lisa har svarta.
Två ungar mer eller mindre, märks knappt te Brettes.

12 juli
Istället för godnattsaga, när lillebror somnat bredvid.

12 juli
Paddor och svamp. Och porsplock till ölbryggeri.

12 juli
Videbergskulle
Pizzapicknick i Biskopshagen, krabbletning, stenkastning och ett varmt nakendopp.

11 juli
Makrillfestival
Buas nationaldag! Och lika knökat i hamnen som vanligt. Rangliga gamla karuseller som man sätter sina ungar på men nästan blundar i smyg för att slippa se dom rosta sönder i farten, klibbigt spunnet socker som SKA HAS år efter år men där hälften alltid hamnar i papperskorgen, hemvändare, musik från scenen och en kilometer kö till makrillen, i vanlig ordning.
Mange hade, för första gången sen knät pajade på företagsfotbollen, lämnat hemmet för att hoppa ut på det ballongsvullna stålklädda benet. Fredrik och Mattias paddlade hem segern i kanottävlingen före Henrik och Reine. Årets Buabo korades, men jag missade vem det blev. Jag stod väl bredvid nån ranglig karusell med min son på, och blundade.
Hemma på altanen var det lite lugnare, Bertil kunde knalla omkring och vi grillade korv och låg i solstolar och lyssnade på Susanne Alfvengren som gått på scenen nere i hamnen. Jag kunde nästan varenda textrad. Susanne Alfvengren! Det hade jag glömt.
Sen blev det brännboll borta bakom idrottshallen. Och grillhäng te Svahns på Arakullevägen innan vi gick ner till popquizet i hamnen på kvällen. Lättsvårt popquiz. Där frågorna spann mellan: ”I vilket land var ”Sugarman” Rodriguez poppis och kultförklarad, en ledtråd är apartheid?” och I vilken amerikansk stad på östkusten har man ett hockeylag som heter Rangers?” till ”Vilka amerikanska presidenter fick Nobels fredspris 1908 respektive 1919?” och ”Hur stor del av Sveriges BNP går till bistånd?” Lättsvårt. Vi vann inte. Fast nästan.
Tillbaka på Arakullevägen bjöds te och kaffe i uterummet, undan den från havet plötsligt inblåsta kylan. Tills Bertil inte orkade mer. Då gick vi hem.
Hejdå Makrivalen! Vi ses nästa år.

10 juli
Hemmasemester
Det är semester här. Det är sovmorgon sålänge bebisen vill, sen är det långfrukost och blandade utflykter, rätt mycket golf för den nyfrälste och minst lika mycket hammock för den som aldrig kommer följa med och svinga boll. Det är inte så mycket motorcykling dock, idag blev det lite lätt träning runt byn för den stackars stillastående, inför besiktning imorgon. Till Rubens stora lycka. ”Du HADE rätt mamma. Den GICK fort.”
Lite glass i hamnen blir det. Och en hel del ”Får jag leka med en kompis?”
”Får jag leka med en kompis?” kör vi en sisådär tio-tjugo gånger om dan, i vår familj. Dom sista ”Får jag leka med en kompis?” brukar landa runt tiotiden på kvällen.
Grillning är också ett säkert semesterkort här på Kappfjellet. Sen jag köpte den där marinatorsprutan till grillkillen i julklapp har allting eskalerat och ikväll serverades jätteköttbullar med klippt ölkorv i som lindats in i ytterlager av lök och sen flätats bacon runt. Svingott. Dom och Beer Can Burgers, den här sommarens riktiga hitar.
Och så är det bollarna. ”DÄ!” ropar Bertil och pekar på alla bollar han ser, man kan inte ta in honom i en affär som har bollar, för så fort han ser en blir han galen om han inte får den. Allaredan liksom. Han rullar bollar, han håller bollar, han håller någon i en hand och går runt och sparkar bollar. ”DÄ!” Ikväll vid middagen pekade han ”DÄ!” och blev vansinnig när han inte fick… jätteköttbullarna. Vi kan ha närt en Steven Gerrard vid vår barm ändå.
Varannan fredag är Hugofredag, varannan fredag är idag, storkillen kommer och lillkillen blir utom sej av lycka. Sen försvinner storkillen ut på byn med Carl, också bra grej med denna sommaren, det är mer ut på byn med Carl och mindre spela tevespel instängd på sitt rum. Ikväll ska dom sparka fotboll i hamnen och kolla på karusellerna som anlänt inför Makrillfestivalen imorgon. Och komma hem innan tolv. Tolv-ish.
Semestern är semester, vädret är inte så himla noga faktiskt.
Jag skulle dock vilja ha mer tid att ligga i hammocken och läsa en bok. Men nåt ska jag väl göra när jag blir pensionär också.

9 juli
Ängarnafika och smultron på strå

8 juli
Malte ett år

7 juli
Karlsson på taket
Kålle Gunnarsson och hans crew höll hov för ett par hundra ungar i Teatergläntan i Falkenberg, alldeles precis undan regnet.
Och Malte var med och Lisa var med och Tea sålde glass och Thomas visade parkeringsplatser och Kikki var nån form av alltiallo, hela familjen Johansson fick (tillsammans med alla övriga familjer med teaterbarn) hjälpa till. Varje tisdag och torsdag hela sommaren. Det gäller att vara dedicated i teaterfamilj. (Och glad. Just glad är ju nu inga problem för någon i familjen Johansson.)
Sonny var med också, Sonny spelade pappa Svantesson och fröken Bock. Fröken Bock var så rolig att jag trodde Ruben skulle kissa ner sej. Bokstavligen. Han gjorde inte det. Fast vi fick kuta ner till bajamajorna efter att han ropat: NU KAN JAG INTE HÅLLA MEJ LÄNGRE! så halva läktaren fnissade.
Det är en hel apparat att styra upp en sånär teaterföreställning. Gå gärna och gynna, jag rekommenderar.

7 juli
Tre sekunder innan middagssömn.

6 juli
Men FLYTTA PÅ BEBISARNA DÅ. Dom hindrar våran HINDERBANA.

6 juli
Första kantarellerna! Och harsyran. Grodorna.

6 juli
Efterfrukostgung i uterummet medan daggen torkar upp

5 juli
Dom här dagarna alltså. Att spara i hjärtat till februari.

4 juli
Släktträff i Ambjörntorp
Himlen är blå och rapsen är gul och till partytältet i farmor Ewas trädgård kommer farfar Bertils alla syskon och ättelägg.
Det grillas och bollas och musikquizas, och i Jonnys fall kastas det (till deras förtjusning) lite kusinbarn till höger och vänster och högt upp i himlen. Jonny älskar ungar. Och ungar älskar Jonny.
Julia har varit på Bråvalla och kommit hem med gipsad arm, Bernt har rakat av sej skägget och lag Anette, Tina, Julia och Ewa tar hem musikquizen med minsta möjliga marginal, trots att lag Leif, Patric, Jonny och Bernt får hjälp av maskoten Ruben som till tonerna av Himlen runt hörnet med Lisa Nilsson lyckas pricka in samtliga planeter i vårt solsystem. Tack förskolan Fyren och Rymd-Lennart. Hoppas skolan blir iallafall minst hälften så bra som förskolan varit.

4 juli
Företagsfotboll
Sommar och sol och företagsfotboll på Värö IP.
Norra Hallands Kylteknik (Pärs tvåmannaföretag) plockade ihop sitt bästa kompisgäng och med Mike till coach och lånade Allrörsdräkter fixade de avancemang från gruppspel till kvartsfinal till semifinal till final, där de föll på målsnöret mot nåt golvgäng som lyckades peta in en balja mer.
Ungarna svettades i hettan, Ruben såg ut som en punkig liten lejonhanne med genomblöt utstående man.
Och Magnus hoppade upp och landade snett med knät och honom fick ambulansen komma och hämta.
Trots morfin in i armen och andning i nån maskin jag tror var lustgas så skrek han i högan sky och svimmade nästan av emellanåt, Jessica satt med hans huvud i knät och pratade lugnt hela tiden, mamma Lisbeth ropade: Vad ska ni vara med på sånt här för? och Magnus Johansson stod bredvid och muttrade: Nu är det ju INGEN som kommer tycka synd om mej för att jag fick ont i min vad.

Nä inte vet jag, men det är nåt med skojiga fotbollscuper på lek där otränade 40-åringar brutalt närkampar på liv och död.

4 juli
Multe vid bryggan
Tre halvmeterslånga tjockläppade multar simmade omkring runt nybyggda bryggan i hamnen när jag och Ruben kom ner och skulle ta morgondopp imorse. Helt fridfulla. Simmade bort några meter när jag hoppade i. (Och när Ruben hoppade i tio minuter senare efter att jag lovat på heder och samvete att multar inte vågade sej i närheten av simmande människoben…)
En skulle hatt en håv.

3 juli
Rid i natt
Det här, mina vänner, ska ni gå och se.
Schtunks Rid i natt, fritt efter Vilhelm Moberg. På utescenen vid Nöjesparken i Varberg. Onsdag till söndag nästan hela juli.

På väg i bilen in till stan bad jag Mattias googla plotten i Rid i natt, jag hade ingen koll på den alls.
-Jamen det har jag, sa han.
-Har du?
-Ja, jag kollade på den när jag var liten.
-Kollade du på Rid i natt? När du var liten?
-Ja, det var en teveserie, jag brukade kolla på den med farmor.
-Okej, och plotten då? Var den bra?
-Okej, jag läser här: Handlingen utspelas i Värend vid mitten av 1600-talet. Främmande herremän har kommit in i landet. En av dem är tysken Klewen som intagit Ubbetorps herrgård. De tidigare fria bönderna i Brändebols by har blivit tvingade att betala skatt till honom. Det är nödtid och missväxt och eftersom bönderna inte kan betala skatten kallas de till dagsverke på herrgården. Bönderna viker sig för Klewen och hans fogde Borre, men till slut är det bara en av bönderna, Svedje, som vågar värja sig med vapen i hand. Han tvingas därmed gå från sin gård och leva som fredlös i skogen. Bönderna fortsätter att varje morgon gå till sitt tunga dagsverke på herrgården. En natt kommer budkavlen till byn med uppmaning till uppror mot förtryckarna, men byåldermannen Jon Stånge gräver skräckslagen ner budkavlen och intalar sig att han handlat klokt och rättrådigt. Senare får han samvetskval och fylls av ångest, ty budkavlebrädets maning kan aldrig tystas: ”Det skulle alltid finnas, någonstädes i tiden och världen skulle det finnas, alltid, alltid.”
-Och det tittade du på. När du var liten.
-Ja.
-Jag fattade inte det där sista.
-Inte jag heller. Men jag vill minnas att det var lite spännande.

3 juli
Plaskpoolspremiär

2 juli
Strandhäng vid Fyren
Glada barn, slappa morsor, pigga krabbor och lata dagar. Utmärkt kombo.

1 juli
Kvällsmat, kvällshäng och kvällsdopp

1 juli
Båle! Sommar! Varmt!

 

 

Augusti 2015

Augusti 2015

Juni 2015

Juni 2015