November 2015

November 2015

30 november
Smoothiefrukost med chaite och ägg från Berg

29 november
Första advent
Sovmorgon! Till NIO OCH TIO. 9:10. Tio över nio. Jag trort knappt själv.
Första advent gav ljuständning till frukost, vedkapning i Ambjörntorp, Melkerlek för Ruben och trädgårdsfix för skomakarn Jeanette, och Nellie.
Den gav även farmorhäng och plockamossa och vedbärning hemma i Bua, medan Hugo och Carl övade slagskott på färdigfina målet i garaget, samt tillbakalämning av släp i Näs och nyckellämning i Veddige.
Och till slut: Pizzahämtning i Väröbacka, Liverpoolmatch på teve och bok framför brasan. Och Bron. Säsongens sista Bron, medan vi väntar in stormen Gorm som lurar runt midnattshörnet.
Bra advent. Det här med sovmorgon måste vi göra till en vana.

28 november
Julmarknad på Torna gård
En blöt julmarknad. Mysig, men kall och blöt.
Hugo och hans klass har pysslat så in i bomben, gjort plåtburksljusstakar och bokänglar och grantomtar med potatisnäsa, döduktiga har dom varit.
Hans-Erik och Hembygdsföreningen ställde ut en hel massa sorters lussekatter, som man till Rubens förtret inte fick varken köpa eller smaka på.
Tomten tog emot önskningar inne i sitt lilla crib, och skolungarna sålde på.
Bertil? Nä, han ramlade raklång i de djupaste vattenpölarna tre gånger så honom fick vi åka hem och vrida ur. Men ändå. Goadvent!

27 november
Tommy Körberg
Så blev min tänkta På Spåret-kväll istället en Tommy Körberg-kväll i Halmstad. Så kan det gå när man inte vet när man vaknar, vart man ska jobba på kvällen. Men ändå. Helt okej. Det kunde ju varit utomhusjobb i regnfryset.
Men nästa vecka. Då sitter jag bänkad. Så att jag gör.

26 november
Stickkväll hos Nina
Minijulbord, adventsstakar och julmusik ur högtalarna.
Glögg, saffransyoghurt och lakritsgranola.
Och Lisa har börjat brodera. Såklart.

Jag tror
när vi går genom tiden
att allt det bästa
inte hänt än

26 november
Morgonmåne på hamnen

25 november
Kvällslekplats
Nu är det mörkt när jag kör dem till fritids och förskola.
Och mörkt när jag hämtar dem från fritids och förskola.
Det här är så bra det blir för mina barn en onsdagskväll i november.
KOM adventsstjärntid och snöfall.

24 november
Regn hos mej

23 november
Fullmåne och målmåleri
Fullmåne och målmåleri.
Och en deadline på onsdag kväll, det ska gå.

22 november
Jul på Håkesgård
En lagom liten julmarknad, helt i min smak.
Med alpackor, glögg, kransar och glutenfria pepparkaksmuffins.
Med en godisutdelande tomte, som sa till Ruben: Då ses vi på julafton! varpå Ruben la huvet på sned och misstänksamt frågade: Vet du var jag bor då? och tomten förbluffande nog svarade: Jaa, jag tror du bor i Bua?
Den här mamman försökte stint stirra bakom skägget för att se om hon kände igen något av dragen där bakom, men icke. Vi var liksom inte ens i närheten av Bua så han kunde ju inte ha chansat? Radien runt Stamnared ger minst hundra andra små byar ut till våran.
När vi sedan satte oss ner på några fårskinnfällsbeklädda träfåtöljer, och en kvinna misstänkt lik såväl Barbro Enarsson som Anna-Lisa Hansson och Marianne Frigert (alla Svahns-systrar med bortgifta efternamn) satt i fåtöljen bredvid, gav det sej efter lite småprat att hon hette Inga-Maj och självklart var en ytterligare syster (di är nog en tretton styckna syskon sådär) och så sa hon, välkodat för femåringsöron: Det är min son som är T-M-T.
En kusin till Buas alla Svahnar alltså. Phiu. Där slapp jag undra resten av den här julen.

21 november
Tantfulness
Kalldag på Fästningen med invigning av ”Med handväskan som vapen”, Susanna Arwins skulptur som köpts in av Lasse Diding och i väntan på att eventuellt kanske få en plats nånstans i stan, sålänge får stå och tillfälligt slå uppe på Borggården.
Jan Myrdals bibliotek invigdes det också, ett hus med fyra våningar fyllda av bokhyllor.
En helt fantastisk privatsamling, som nu vem som helst får ta del av.

21 november
Väskstatyinvigningsklipp
I väntan på att Aftonbladet ska publicera mina bilder (och därmed att jag kan blogga desamma här) från idag ger jag er ett klipp från Hallands Nyheter där ni ser en nacke på en som klarar det här med köldomställning rätt illa och efter att ha halvt frusit ihjäl ute med ungarna i förmiddags i fem minus klädde på sej ungefär alla kläder hon hade för att fixa några timmars jobb utomhus och iklädd dessa tre strumpor, fyra långkalsonger/strumpbyxor, fem tröjor, sin varmaste jacka plus halsduk och mössa höll på att svettas ihjäl och rinna bort därunder.
Så kan det gå.

21 november
En tager vad en haver
Ja, en tager vad en haver och idag haver en nån millimetertjock hinna med frost, som kan bli snöbollar men inte snögubbar, nån måtta får det ju ändå vara här i världen, eller iallafall på Västkusten.

21 november
Vakteläggsfrukost
Tre till mej, fyra till Ruben, två till Bertil och ett till Mattias, som tjöt ett stenålderstjut av ”det-här-var-inte-så-gott”.

20 november
Varbergs Kusthotell
heter numera alltså inte längre Varbergs Kurort.
Och för att fira detta namnbyte, samt lite ombyggningar och sånt, så bjöd nya Kusthotellet in lite prominenta gäster på invigningsfest.
Inte för att jag är en prominent gäst.
Men krögarkändis Cronheim är, och med fru Cronheim kvar i Stockholm frågade Ulf om jag hade lust att vara hans dejt.
Och se det hade jag.
Ostron, pilgrimsmusslor, kalvrygg och Crème Catalané, frost utanför fönstren och helium i ballongerna.
Nuerehelg!

20 november
Tandborste yeahyeahyeah
Att borsta tänderna är inte direkt ett problem hemma hos oss.
Den lille hoppar upp och ner av glädje varje gång jag hämtar tandborstarna och kutar på sina korta ben bort till soffan där han knappt kan bärga sej tills han får borsta själv och därefter gärna både mina och storebrors också.

19 november
Finbarn
Ork som kommer och ork som går. Men dom här är alltid mina fantastiska små bästisar.

18 november
Jills Veranda
Förresten så såg jag på Jills Veranda med Joel Alme ikväll. Och det var ett helt fantastiskt och fint litet avsnitt.
Så om du inte har nåt att göra. Kan du ju alltid titta på det.

18 november
Kökspersonalen till eder tjänst

18 november
Ett Medelhav ett Kattegatt

I Paris jagas terrorister, i Sverige likaså. Världen gungar, och jag längtar efter mina barn. Ruben har gympa nu, imorgon ska hela klassen ha nallefest, han vill ta med sej tre gosedjur. Kossan, Spiderman och Nallen Arnesson. Undrar om dom pyntar klassrummet, så det ser ut som fest? undrar han. Solen skiner fram mellan molnen, jag går ut i trädgården och andas. Säg att det blir krig. Här också. Säg att det går så långt, att de tar sej hit. Ryssarna och Daeshfolket slåss vilt på västkusten och vi låser in oss. Säg att de ringer på här och var. Tvingar sej in i husen och avrättar våra grannar. Att vi efter att ha spärrat in oss i huset tillräckligt länge är så rädda att vi känner att vi måste fly. Säg att vi inte kan flyga eller köra någonstans för att andra länder inte vågar ta emot oss. Det finns svenskar som har betett sej opålitligt. Säg att den dagen kommer då jag köper en flytväst full med papper för tiotusen, sätter den på Bertil och betalar det tiodubbla för att vi ska sätta oss i en gummibåt och smyga oss över Kattegatt till Danmark, i novemberstorm.
Det är inte längre bort än så.

17 november
Gekås
Kväll på det stora varuhuset, och hyfsat glest i gångarna.
En hel vägg med LP-skivor har de fått upp nu. Håkan Hellström, First Aid Kit och en hel hoper av Mattias gamla tonårsminnen.

16 november
Ägg från Berg
Alltså SKILLNADEN på Camillas hönors (som bara ätit ekologiskt foder) ägg, och vanliga köpeägg.
Jag tänkte ju mest att det är bättre att köpa ekologiskt för grejen, men eftersom jag redan hade ett fack med vanliga köpeägg hemma när Camilla kom förbi med leverans idag, tog jag ett av varje och kokade.
Och KOLLA GULAN.
Köpeäggets gula ser ju knappt gul ut.

Behöver jag ens tala om hur de smakade?

15 november
Utanför hallen
Lagom till matchavblåsning kom vi tillbaka till hallen, Bertil och jag. Dom hade vunnit, fiskmåsarna, gott jobbat.
Win-win med Båleluft och glad mustaschgubbe.

15 november
Båle med kallvind och solstrålar
Vi skulle gått till dagens andra innebandymatch efter middagssovningen, jag och blåtiran Bertil. Till Mattias match, där storebrorsorna redan var. Men nä. Inte med detta solskenet, inte in i en svettig hall igen ända tills solen går ner.
Vi gick ner till Båle istället.

15 november
Kolla novemberrosorna!
Nu har den fått spatt, rosenbusken utanför dörrn. Knoppar loss i november.

15 november
JAGÄLSKARN.
Den här lilla middagssovvaknade filuren alltså. My heart goes boom.

15 november
Warberg mot Buapöjkera, 4-5!
Söndagsmorgon i innebandyhall i Varberg.

14 november
Rubens önskelista
-Mamma, säg vad jag ska rita!
-Du kanske kan skriva en önskelista?
-Okej!

Första egna önskelistan. Stort för en femårings mamma.
Ser ni vad han vill ha?
Nerf-pistoler, bilar, vapen, ryggkliare (!), Starwarslego, pengar och pennor.
Gulle.
(Det här med inga (ja, nästan inga) julklappar är han helt med på, men han har ju faktiskt decemberfödelsedag också.)

14 november
Uterum, november, brasa och barn
Idag kramas jag. Och dom.

14 november
Bataclan och hemma
Eagles of Death Metal. Ett fantastiskt bra band. Jag har sett dem på scen. Jag har stått i publiken. Igårkväll spelade de på Bataclan i Paris, och in stövlar tre terrorister och skjuter ihjäl hundra personer. Ihjäl. Samtidigt som fler terrorister dödar andra människor, på ett café, på en restaurang, vid en fotbollsstadion. En hade biljett till matchen. Han kom inte in. Han sprängde sej själv utanför istället.

Jag ser på mina ungar. De har ingen aning. Jag vill inte att de ska ha en aning. De leker runt i hela huset. Svante är hos Ruben, de engardar med svärd och skjuter med nerfpistoler och Bertil svansar efter och försöker vara med, ivrigt fäktandes med en sugproppspil. De leker krig. De har ingen aning.

Och genast sätter folk igång. ”Det är det här som händer med flyktingströmmen. IS kommer hit! De kommer in i vårt samhälle om vi inte stänger gränserna!”
Fattar ni inte att det är det här flyktingarna flyr ifrån? Ska vi hindra dem? Säga nej tack, vi vill inte ha in er här, vi kan ju riskera att få in en lömsk IS-krigare med skumma intentioner!
(Ska vi säga nej till norrmän som vill komma hit också? Det kan ju komma en Breivik?)
Häromdagen försökte en 60-årig man i Östersund stampa ihjäl ett mörkhyat barn. En tvååring pojke. TVÅ ÅR. Han gillade inte flyktingar, den mannen.

Pappa vill inte att vi ska åka på semester till Egypten i januari. Han vill att vi avbokar och blir hemma.
Vi kan ju sala ihop till biljetterna? frågar han. Så kan ni låta bli att åka, just dit.

Den här världen och detta livet, det enda vi har.
De vill skrämma oss, terroristerna. Skrämma oss in i våra stugor och med hjälp av den rädslan överta så mycket de kan.
Jag vill skydda mina ungar från allt ont men det är inte den världen jag vill leva i.
Jag vill gå på Eagles of Death Metal nästa gång jag känner för att gå på dem.
Jag vill åka till Egypten, ungarna vill det än mer än jag, de har till och med gått med på att inte få några julklappar för att få åka dit, till sol och värme och vattenrutschkanor och splashland.
Jag vill åka till Paris eller för den delen till Göteborg, sitta på café och gå på restaurang.
Inte sitta hemma, glänta på gardinerna och kolla hur världen verkar se ut där utanför.

13 november
Etikettfabriken har stämplat in
Medan Bryggarbröderna mixtrar med nya blandningar och sprejjäst eller vad det nu hette nere i garaget, sitter ungarna härinne och ritar öletiketter på beställning. Betalningen: Krilleutlovat godis. Jisses vad dom ritar!

13 november
Hugofredag
Sen hämtade vi lillebror tidigt på förskolan och så kom största storebror hem från skolan. En sån fredag. Den glädjen!

13 november
Rubenvab
Idag har vi:
-Tittat på Monster High
-Ritat teckningar
-Ätit fruktsallad och glass
-Gjort pärlplattor
-Tittat på Croodarna (fast då somnade jag)
-Ätit stekt ägg och stekt halloumi till lunch, på beställning
-Pysslat i Piratpysselboken och Dinosauriepysselboken
-Spelat Finns i sjön jättemånga omgångar.

Vab med för dagen frisk unge. Oerhört underskattat.

12 november
Lotsvägens klänningar AB
Samtidigt som Jessica och Lisa kom innanför dörren för att prova klänningar till den stora retroklädda kusinträffen de och Buas alla övriga Svahnar ska ha i helgen, ringde Camilla.
-Jo, vi ska ju ha kusinfest i helgen och då ska man ha retrokläder så jag tänkte, kan jag komma in och låna nån klänning?
Joråsåatte. Kul för alla mina klänningar att gå på fest!

12 november
November rain
Jaha, nähä, det är skit med det mesta idag. Klart det regnar också.

11 november
Edith och Irma Stråe
Fast sen kom dom som skulle fotograferas på riktigt och inte bara modella för ljusinställning.
Då gick det lite, eh, lättare.

11 november
Fotografera barn – bunnlätt.
Det är så himla LÄTT det här med att fotografera barn. Alldeles särskilt syskon. Man ba: Omelett! och dom ba skiner som små solar alldeles stilla. Piece of cake är det att vara fotograf. Bunnlätt. Ingen ansträngning alls. Det blir bra, jämt faktiskt.

10 november
Företagarlunch på Gästis
Dom är så kloka, mina företagarvänner! För att inte tala om driftiga. To-do-boost gånger hundra, typ.
Det är Victoria som inreder, Karin som masserar och behandlar, Sophie som fixar profilprodukter, Poo som driver gästgiveri och Pia som ordnar så du får rätt BH en gång för alla. Och så är det fläsk med löksås. Vad mer kan man begära av en tisdag?

9 november
Gunnebo slott
På Gunnebo slott slår de gräsmattorna med lie!
Ja, egentligen inte nu i november då, det gör ju trädgårdsmästare Seiler enkom för mej.
Men ändå.
Återskapa och bevara historiska miljöer istället för robotinförsel, det gillar jag.

8 november
Rubens välkommenhemteckningar

8 november
Smögenbryggan
November i Smögen. Hotellfrukost, klipp- och bryggpromenad, och hem.

7 november
Smögens havsbad
Jessicas och Magnus bröllopspresent från oss och Lisa och Fredrik: Hemlig resa som blev brygglunch, Moldavienloppis och spahelg på Smögen!

6 november
Höstbertil och de sista frostnupna äpplena
Jag tycker att den här ungen är skitgullig och jag kan inte sluta att varken titta på honom eller ta bilder på honom.
Jag fattar att ni inte tycker samma för han är inte eran och yada yada men idag får ni hålla tillgodo, det är ändå inte varje dag jag kommer hem efter jättemånga dagar borta från dom här små lenkalla kinderna som man bara vill pussa på i tid och evighet.

5 november
Herr Anjegins andra chans
…och idag satt peruken bättre!

4 november
Ingen gul lång jacka, bara Emma.
Dagens jakt: Runt halva Malmö efter gul lång jacka, eftersom gul lång jacka är något jag bestämt mej för att jag vill ha. Gul lång jacka existerar inte. Inte nånstans. Jag har hittat en miljard svarta och gråa jackor, samt en svinfin petrolblå på Folk för HAHAHA 3299 spänn, men gula jackor tillverkas tydligen inte i detta land eller ens Bangladesh.

Dagens behållning: Emma.

3 november
Eugen Onegin
Eller Jevjeni Anjegin. På ryska. För det är på ryska de sjunger. Det är en rysk sädesåker de spelar på, under ryska moln som far över rysk himmel. Herr Anjegin syns inte. Det är inte för att han är ett spöke, visserligen dör folk till höger och vänster i varenda opera jag nånsin sett, men herr Anjegin har bara fått lite fel peruk idag och får därmed inte synas på en enda bild. Han får vänta till på torsdag. Gör inget. Jag tycker att hela operan handlar om Tatjana iallafall, mycket mer än titelrollen skvallrar om. Den borde inte hetat Eugen Onegin den här operan. Den borde hetat Tatjana.
Beat it, Pusjkin.

2 november
Novemberkväll i Malmö
Det ligger regndimma i luften över Triangeln och Magistratsparken.
Regndimma, stadslampor och rödljus.
Bilar kör, folk cyklar, och därborta ligger operan.
Imorgon: Eugen Onegin.
Och inatt: hotellnatt utan förkylda barn.

2 november
Libertines
Jag åker tåg med Libertines ikväll.

Was it Cromwell or Orwell who first led you to the stairwell
Which leads only forever to kingdom come

Ibland skjuter Spotify in några gamla dängor.
What Katie did.
The man who would be king.
What became of the likely lads.

Jag tittar ut i beckmörkret och transporteras blixtsnabbt till Enskede, Blåsut, Globen, Skärmarbrink, jag går med lurar i öronen och Pete Doherty sjunger, jag går till ICA Dalen och köper Ridderheims på lösvikt, jag tar longboarden längs cykelvägarna till Söder och Emelies och Andreas lilla etta på Ringvägen, jag går in på Metro på Götgatan och beställer en whisky sour, jag går från min lägenhet vid Nynäsvägen upp bland träden ovanför mackarna och systemet till jobbet på Aftonbladets redaktion vid Globen.
Idag finns där inga träd längre, bara en gigantisk Tele2-arena. Ingen Aftonbladsredaktion heller för den delen, den har flyttat in till stan. Och jag bor inte i Stockholm längre.

Men ikväll.
Kompakt kvällsmörker den allra sista järnvägsturen uppför Hallandsås, och Libertines.

2 november
Plötslig kontorsutsikt: Ruben och hans klass.

1 november
Lägereld i Sumpa

December 2015

December 2015

Oktober 2015

Oktober 2015