Plåtning i Botaniska

Japanträdgården på Botaniska i Göteborg. En mörk och mulen dag, en folkfattig, en tyst och stilla och lite kallvarm, där vattenfallet brusar och inte mycket annat hörs. Där plåtar vi trädforskaren Hans Linderholm till omslaget av Naturvetenskapliga fakultetens nästa utbildningsmagasin. Där letar vi träd som ser ut som storskog, där hittar vi en trissa från ett nyfällt träd med fina årsringar som luktar... nyfälld skog. Som passar fantastiskt som fond, Hans forskar på precis årsringar, han borrar in en borr till mitten av trädet och får ut en lång sticka med ränder och ringar på. Den tar han till labbet, labbet på Geovetarcentrum som är fullt av stickor och trissor. Hans har en mammut på tröjan och har varit på Svalbard och jobbat. Men på Svalbard finns väl inga träd? frågar jag. Nä, svarar Hans, men drivved. Vi har hittat drivved som vi undersökt och funnit att det kommit från Ryssland. Isbjörn då? frågar jag. Såg du isbjörn? Nja, svarar Hans, på långt långt håll. Jag åkte till Svalbard utan att se isbjörn och jag åkte till Antarktis utan att se en enda pingvin.

Där, i Japanträdgården, hade jag kunnat stanna och sitta hela dagen. Läsa en bok. Lukta på naturen och lyssna på vattenbruset. Botaniska. En pärla för en bonntös i stan.

blogg-150917linderholmplatning1 blogg-150917linderholmplatning2 blogg-150917linderholmplatning3 blogg-150917natfakinsta blogg-150917linderholmplatning4

Regnbåge

Ringhalsanställd lär bebis om innebandyklubba