Med Ruben i skolan

Den här lilla bebisen jag fick i min famn den där vinternatten för sex år sedan samtidigt som första snön föll, han har blivit stor och sparar till Zlatantofs och har börjat skolan.Där tänder fröken Pia och fröken Annika tre ljus till morgonsamlingen och läser ett kapitel ur Ronny och Julia, sen drar dom två barn som blir dagens nisse och nissa, som får öppna chokladkalender och dra lek ur leklådan. Sen leker dom Hela Havet Stormar i musikrummet, har fruktstund samtidigt som dom kollar på ett kapitel av Lasse-Majas julkalender och alla barnen mässar: En gång till! En gång till! En gång till! och ytterligare ett avsnitt får förkorta följande rast. En rast där dom drar på sej galonbrallorna och bygger kanaler under träden, sitter på knä i geggamojan och samlar ihop pölvatten att fylla kanalerna med. Sen är det ringklocka in och bokstavsbingo, fröken Pia och fröken Annika ljudar: p-p-p-p-p och barnen lägger knappar på sina bingobrickor. Till lunch är det julbord (sicken dag att hänga med till skolan på!) och sen blir det gympa med konvältning och brännboll.

Och dessa fröknar! Som allt jag jobbar på med Ruben varenda dag, upphöjt till tjugosex. Hålla reda på stök, hejda bråk, hyssja prat, trösta gråt, få ungarna koncentrerade. Intresserade. Och dom gör det. Dag ut och dag in dessutom. Sicka hjältar dom är. Bara att drilla tjugosex sexåringar i brännboll, när det inte är självklart med nånting, hur man slår, när man ska springa, hur långt man ska springa, när man ska stanna, att det är en jättedålig idé att bråka om vem som fångade bollen om man är med i samma utelag och ha fyra händer stenhårt hållande och dragande i samma boll så länge att innelaget hinner göra homerun. I salute dessa fina snälla gohälliga fröknar å mitt varmaste.

Ruben kunde hjälpligt skriva sitt namn när han började skolan i höstas. Nu läser han. Och skriver långa önskelistor själv.

Hjärta hjärta hjärta skolan.

blogg-151216medrubeniskolan1blogg-151216medrubeniskolan2blogg-151216medrubeniskolan3blogg-151216medrubeniskolan4blogg-151216medrubeniskolan5

Celine och Alissa-hälsepå härinne, femton gubbar i uterummet.

Rubens födelsedag