Bataclan och hemma

Eagles of Death Metal. Ett fantastiskt bra band. Jag har sett dem på scen. Jag har stått i publiken. Igårkväll spelade de på Bataclan i Paris, och in stövlar tre terrorister och skjuter ihjäl hundra personer. Ihjäl. Samtidigt som fler terrorister dödar andra människor, på ett café, på en restaurang, vid en fotbollsstadion. En hade biljett till matchen. Han kom inte in. Han sprängde sej själv utanför istället. Jag ser på mina ungar. De har ingen aning. Jag vill inte att de ska ha en aning. De leker runt i hela huset. Svante är hos Ruben, de engardar med svärd och skjuter med nerfpistoler och Bertil svansar efter och försöker vara med, ivrigt fäktandes med en sugproppspil. De leker krig. De har ingen aning.

Och genast sätter folk igång. "Det är det här som händer med flyktingströmmen. IS kommer hit! De kommer in i vårt samhälle om vi inte stänger gränserna!" Fattar ni inte att det är det här flyktingarna flyr ifrån? Ska vi hindra dem? Säga nej tack, vi vill inte ha in er här, vi kan ju riskera att få in en lömsk IS-krigare med skumma intentioner! (Ska vi säga nej till norrmän som vill komma hit också? Det kan ju komma en Breivik?) Häromdagen försökte en 60-årig man i Östersund stampa ihjäl ett mörkhyat barn. En tvååring pojke. TVÅ ÅR. Han gillade inte flyktingar, den mannen.

Pappa vill inte att vi ska åka på semester till Egypten i januari. Han vill att vi avbokar och blir hemma. Vi kan ju sala ihop till biljetterna? frågar han. Så kan ni låta bli att åka, just dit.

Den här världen och detta livet, det enda vi har. De vill skrämma oss, terroristerna. Skrämma oss in i våra stugor och med hjälp av den rädslan överta så mycket de kan. Jag vill skydda mina ungar från allt ont men det är inte den världen jag vill leva i. Jag vill gå på Eagles of Death Metal nästa gång jag känner för att gå på dem. Jag vill åka till Egypten, ungarna vill det än mer än jag, de har till och med gått med på att inte få några julklappar för att få åka dit, till sol och värme och vattenrutschkanor och splashland. Jag vill åka till Paris eller för den delen till Göteborg, sitta på café och gå på restaurang. Inte sitta hemma, glänta på gardinerna och kolla hur världen verkar se ut där utanför.

blogg-151114svantelek

Uterum, november, brasa och barn

Etikettfabriken har stämplat in