Kopporna och koleran

Kopporna och koleran

Nyfikenheten om vad som hänt Weddig Borg och Sophia Kockum efter att jag för hundrade gången passerat deras gravsten i Malmö, gav mej in i sökandets värld häromkvällen.
I en gammal släktforskningslängd hittade jag dem båda, såväl som bådas dödsorsak: Kopporna.

Kopporna. Smittkoppor. Vad var smittkoppor egentligen? Jag sökte vidare.

Smittkoppor var ett virus som dödade så in i bänken många människor för flera hundra år sedan. 1976 slutade man vaccinera barn mot det, och 1980 betraktade WHO sjukdomen som utrotad. I vilt tillstånd. I laboratoriemiljö finns den kvar, på två platser i världen.

Kopporna som smittkoppor gav var stora och hårda och kopporna kunde till och med bildas i ögonen, med blindhet som följd. Om man inte dog ändå. Nästan hälften gjorde ju det. Både drottning Ulrika Eleonora och tsar Peter II dog av smittkoppor, tsar Peter på sin bröllopsdag.

Man kom dock på ett sätt att mildra sjukan. Om man tog lite smitta från en sjuk, rispade huden på en frisk, och planterade smittan där, så blev det en lindrigare variant (ja för det mesta, en del dog ju iallafall) och sen var man immun. Variolisation kallades det. Tidig form av vaccin.

Sen kom man på något ytterligare. Engelska mjölkerskor var kända för sin lena hy, som de fick på grund av att de aldrig någonsin drabbades av smittkoppor. Varför? De var i ständig kontakt med kor. Och fick kokoppor. En inte alls särskilt farlig sjukdom, som drabbade djur värre än människor. Och fick man kokoppor, var man sedan immun mot smittkoppor.
Voilá!
Man kokade ihop en brygd på kokoppesmitta, delade ut den, och det första vaccinet var fött.
Vacca betyder ko på latin.
Det här hade jag ingen aning om.

1816 blev det obligatoriskt att vaccinera alla barn mot smittkoppor.
Och hur var det nu med Weddig och Sophia? De var födda på 00-talet. Alltså inte vaccinerade.
Barnen var födda på 20 och 30-talet. Alltså vaccinerade.

Weddig och Sophia hade inte bara de tre barnen som delar deras grav.
I släktforskningslängderna hittade jag tre barn till. När de dog hade de en 10-åring, en 8-åring, en 6-åring, en 4-åring och en 2-åring, förutom alldeles nyfödde lille Lorens.
Rimligtvis är barnen vaccinerade, föräldrarna är det inte.
Kopporna kommer, och drabbar mamma och pappa, samt lilla bebispojken som inte hunnit vaccineras ännu.
Weddig, Sophia och Lorens dör.
Anna Gustava, Weddig Lorentz, Frans, Augusta och Mathilda lämnas föräldralösa kvar.

Det här satt jag helt uppslukad och läste om och la ihop i förrgår natt, och så idag fick jag ett jobb; fotografera Jan Holmgren i sitt labb, mannen som gett upphov till koleravaccinet.
Fräckt ändå!
Jag som inte kan ett enda uns om medicin eller mikrobiologi kunde glatt nicka när Jan nämnde variolisation, jag kände mej som att jag klarat sista frågan på Postkodmiljonären.

Äldsta dottern Anna Gustava blev gift, Weddig Lorentz och Frans skapade egna familjer.
Augusta och Mathilda dog ensamma, och fick vila i samma grav som mamma, pappa och lillebror.
Mer än så vet jag inte om den här familjen, som levde för snart tvåhundra år sedan och drabbades av den tragedi som kopporna var, innan vaccinet kom och räddade världen.

Mina killar

Mina killar

Dimtungt

Dimtungt