Ånglok och Värö bruk och en sur gammal kung

Ånglok och Värö bruk och en sur gammal kung

Jag tog bussen in till Varberg imorse. För att gå på presskonferens och åka ånglok tillbaka, till Värö bruk och invigningen av den nya utbyggnaden. Ånglok med fasthakade Polarexpressvagnar och en riktig gammal konduktör och allt. Tåget pustade ut över Lindhovs ängar och Klosterfjordens stränder och rök som ett helt gammalt rökrum på Hotell Havanna.
Det kom en massa kostymklädda prominenser till Värö idag, inklusive Hans Majestät Konungen. Hans Majestät Konungen är trött på att fotograferas hela tiden (trots att det är hans JOBB och trots att han får miljarder skattepengar för att stå ut med det) och hade följdaktligen bestämt hur och var han fick fotograferas. Femton sekunders handskakning utanför. Trettio sekunders telezoomning på främsta raden. ("Här får ni stå!" sa Hovets pressinformatör och pekade med hela handen. Fem fotografer på en kvadratmeter. Kul med variation på bilder i olika medier. Mina bilder ser EXAKT likadana ut som dem Annika Karlbom lagt ut på Hallands Nyheters hemsida.) Två gånger femton sekunder bland gästerna. Och så själva invigandet, några minuters granplantering på scenen. Fast inte fick nån med kamera gå rakt framför scenen och ta en sådan bild. Nä, "ni får sitta på huk här i sidogången" sa hovkillen. Bakom de stora scenskärmarna. Skitbra hovet. Tack för möjligheten att ta en bra bild på den här enda gången Hans Majestät Konungen kommer till Värö och planterar en liten gran. Verkligen.
Oh well. Folk var glada och nöjda. (Förutom Kungen. Han verkade lite... tje.) Granarna blev planterade och regnet väntade med att braka loss tills allt var över. Ingen fotograf revolterade mot sin placering (fast där under granplanteringen var jag nära) och ingen blev följdaktligen nedbrottad av Säpovakter med krulliga sladdar bakom öronen.
Till min förvåning har Hovet själva publicerat en bild jag tog på Kungen, Lena Ek och Jonas Eriksson. (Det står Foto: Södra under, det är en pressbild) Otippat, efter de förmaningarna.

Nu är det helg. Undrar vad Kungen gör när han är ledig. Han kan ju inte gärna ba: Vi åker till ett fik och hänger lite! som vanligt folk. Det är lite synd om Kungen ändå.

Hiaklitten

Hiaklitten

Kajakingen i Kalv, den bottenvilande versionen

Kajakingen i Kalv, den bottenvilande versionen