Odensjön

Odensjön

Mitt i Skåne ligger Odensjön, en klotrund sjö i en djup håla. Länge trodde man att sjön var bottenlös (det kan man fatta att folk trodde) och hade en egen förbindelse till en krypta i Lunds domkyrka. (Här börjar man undra om de här forntida människorna hade nån form av källkritiskt tänkande alls?) Själv har jag alltid trott att sjön bildades av ett meteoritnedslag, varför vet jag inte, nån kanske sa det till mej när jag var liten? Och så verkar det ju ändå lite rimligt med tanke på hur omgivningarna ser ut. Fast så är det inte, för eftersom jag gillar att googla på saker och ting vet jag numera att Odensjön tillkommit av en glaciärnisch, typ att en glaciär blivit så stor att den börjat röra på sej, och erodera terrängen under sej. Så gröps marken ur och en stor skål bildas. Odensjön. Alldeles vid foten av den stora urbergshorsten Söderåsen.
Jo. För Söderåsen är ingen rullstensås. Det var jag ju helt säker på. Hallandsåsen är heller ingen rullstensås, det är en horst det med. Tänk vad man kan lära sej bara genom lite knapptryckningar.
Tur. Så man inte går runt och tror att Odensjön har en underjordisk förbindelse med domkyrkan i Lund.

Värö bruk

Värö bruk

Kopparhatten

Kopparhatten